Příslušenství

Jamón a každá sušená šunka obecně chutná a voní nejlépe, pokud je čerstvě nakrájená. Sebedražší šunka z plastového balení nebude mít nikdy takové delikátní vlastnosti. Jednotlivé kousky už totiž přišly do styku se vzduchem, začaly oxidovat a rozvinuly svou charakteristickou chuť i aroma. Bohužel tedy ne u vás doma, ale v okolí průmyslové krájecí linky. Koupit plastikové balení je tedy stejně barbarské, jako byste otevřeli láhev drahého vína, nechali ho pár dní stát a pak ho opět zašpuntovali a měli za právě otevřené a svěží. Příprava delikatesy doma přitom není nikterak náročná. Udělat správně tenké plátky jamónu a tím si dopřát úžasný chuťový zážitek se naučíte již během několika dnů. Více o krájení šunky zde. Základními potřebami, jež budete ke kvalitnímu krájení potřebovat, jsou speciální nůž (cuchillo) a stojan na šunku (jamonero).

Příslušenství uvedené v této kategorii je kromě španělské sušené šunky vhodné také pro prosciutto di Parma (parmská šunka), jambon de Bayonne a jiné sušené šunky v celku.