» Jednodenní kurz krájení jamónu pod vedením španělského profesionálního cortadora

Kurz krájení jamónu

  1. Co?
    Kurz krájení španělské sušené šunky pod vedením špičkového profesionálního cortadora Francisca Aixe Gracia

  2. Kde?
    Zdenek’s Oyster Bar
    Malá Štupartská 636/5 
    Praha 1 
    Staré Město

  3. Kdy?
    Kurz proběhne ve dnech 1. a 2. 12. (Kurz je jednodenní - na závěrečnou nedělní fiestu mají přístup všichni účastníci kurzu). Trvání cca. 6 hodin.

     

    Sobota - začátek 11:00 
    Neděle - 11:00 (po skončení nedělního kurzu následuje nedělní fiesta)

  4. Náplň kurzu:
    V průběhu kurzu se účastníci seznámí s kulturou krájení jamónu, osvojí si základní techniky čištění jamónu, krájení tenkých plátků, udržování správné roviny řezu a správné prezentace. Součástí kurzu je i degustace a správné párování špičkových španělských vín v kombinaci s čerstvě ukrojeným jamónem.

     

    Účastníci budou mít jedinečnou příležitost vyzkoušet si krájení delikátní Jamón Serrano Gran Reserva z bílého prasete, která zrála 15 měsíců, a ochutnat ji v kombinaci s vybranými víny od dodavatele Víno Nejedlý – s bílým Chassagne Montrachet 2010, Domaine Michel Niellon, a červenými Rioja Reserva 2005, Bodegas Ondarre, a Torro 2008, Bodegas Pintia. 

    Po ukončení posledního kurzu bude v neděli následovat závěrečný galavečírek pro všechny absolventy kurzů. Krájet a podávat se bude exkluzivní Jamón Ibérico Bellota Rodriguez ze speciálních černých iberijských prasátek živených jen žaludy, která zrála 30 měsíců. K ní budeme rozlévat jedinečné víno Unico 2002 ze sklepa Vega Sicilia a také Ribera del Duero 2008 od Bodegas Alion, která nejlépe podtrhují chuť šunky.
     

  5. O lektorovi
    Krájení šunky je ve Španělsku řemeslem s dlouholetou tradicí. Umět z několikakilové kýty ukrojit malá a tenká sousta vyžaduje grif, který si osvojíte praxí. Francisco Aix Gracia, žák slovutného Fernanda Marinete, má za sebou třicetiletou zkušenost z vyhlášených sevillských tapas barů. Dnes patří mezi největší odborníky na šunku ze Sierra Nevady. Působí jako hlavní degustátor společnosti Granadul, kromě toho také poskytuje odborné konzultace a přednáší doma i v cizině. V České republice byl naposledy před rokem na pozvání Španělského velvyslanectví.

  6. Cena kurzu
    Cena kurzu je 3 290 Kč na osobu a každý účastník si s sebou domů odnese nejen šunku, kterou nakrájel, ale také speciální nůž a absolventský certifikát od cortadora Gracii.

  7. Rezervace
    Rezervace prosím zasílejte na info@jamon.cz.