» 5 největších hříchů jídelních lístků v Čechách

5 NEJVĚTŠÍCH HŘÍCHŮ JÍDELNÍCH LÍSTKŮ V ČECHÁCH

Dali jsme dohromady 5 největších hříchů jídelních lístků českých restaurací. Jestli víte o nějakých dalších, dejte vědět.

1. Miniaturismy

Příklad:
Pečené kolínko s brambůrky

Typický hříšník:
Kvalitní podniky nebo restaurace, které si to o sobě myslí

O co jde?
Z neznámého důvodu se ve většině lepších restaurací používá i pro ty největší porce nechutných zdrobnělin. Rajče je rajčátko, koleno je kolínko, filet je filátko, brambor je brambůrek, petržel je petrželka a bazala je bazalka ...moment tady něco nesedí. Každopádně myslíme, že je každému vše jasné.

2. Galicismy a používání podivných slov jako hnízdo 

Příklad:
Terinka s teplým mille feuille na hnízdě ze směsi bisquetu a beurre blanc 

Hříšník:
Všechny lepší restaurace a také ty, které si to o sobě jenom myslí

O co jde?
Ve zkratce jde o to, že člověk v podobných restauracích nerozumí z jídelního lístku ani zbla. Je nutné se pokaždé vybavit francouzským slovníkem a obrovskou představivostí. Nic takového ovšem člověk při sobě většinou nemá.

3. Mysticismus (často ve spojení s číšnickým zkratkismem)

Příklad:
Mlynářovy koule

Typický hříšník:
Jakákoliv z těch divných restaurací s nábytkem z 90 let a jídelním lístkem v koženkových deskách s plastovými kapsami, na něž se otiskuje inkoust z vložených papírů. Nejjednodušší jídla, jejichž názvy se během staletého používání zcela zažily, se najednou nazývají pseudkreativními bláboly. Mysticismus je vůbec nejhorší v kombinaci se zkratkismem, který se usadil v hlavách českých číšníků jako mor.

O co jde? 

"My bychom si dali Mlynářovy koule, Hadrářovu kočku a Trefu do černého"
"Láďo, mlynář, hadrář a trefa, ale hned."

 

"Tááákže panstvo, vybráno?"
"Ještě ne, prosím vás, co je to sukně paní domací?"
"To je klasická bramboračka"
"A Jágrovy puky?"
"Karbanátky, pane"
"A myslivcův sen?"
"Koprovka, slečinko, klasická nefalšovaná koprovka."
"A zámecká bašta?"
"Knedlo, zelo, vepřo, uličníku nezbedná!"
"Tak já zkusím Papagenovu naději."
"Ok, jen upozorňuji, že jde o obyčejnské kuře s bramborem."
"Ach jo!"

4. Separatismus

Příklad:
Knedlíky 35 Kč, rýže 18 Kč, vařený brambor 23 Kč, majonéza 6 Kč

Typický hříšník:
Podobný typ jako mystik. Přílohy se většinou nalézají na úplném konci jídelního lístku, často mezi alkoholickými a nealkoholickými nápoji. 

O co jde?
"Dám si guláš!"
"Chcete ho jen tak, nebo můžu nabídnout nějakou přílohu?"
"Rád bych si ho dal s knedlíkem."
"Takže píšu si, jednou gulášek, jednou knedlíček a jedno pivečko s jedním půllitránkem".

5. Antijamonismus

Příklad: 
Prosciutto s melounem

Typický hříšník: 
Většina českých restaurací

O co jde?
Přiznejme si to, jamón je dosud válcován italským prosciuttem. Jakkoliv je mezi světovými gurmány uznávána nadřazenost jamónu ibérico nade všemi světovými sušenými šunkami z bílých prasat, v Čechách se bohužel nic podobného na jídelních lístcích neprojevuje.