» Zapečené slávky s jamónem



V troubě zapékané slávky řeší docela elegantně problém, který prostě každá slávka má, ať se jí to líbí nebo ne. Konzistenci. Ačkoliv jenom málo mořských plodů tak čistě přináší vůni moře na talíř, je slávka z hlediska své uniformní, bahnité konzistence přeci jen poněkud plochá. Křupavá krusta s jamónem dodává slávkám nový rozměr a přitom nikterak neubírá z jejich mořské vůně a šťavnatosti. 

Ingredience:

Na slávky:

500g slávek

1 řapíkatý celer

2 dcl bílého suchého vína

1 oloupaná cibule

sůl, pepř

 

na krustu:

3 lžíce másla

3 lžíce strouhanky

3 lžíce nasekané petrželové natě

1 lžíce nasekaného jamónu

sůl

 

Čištění slávek

Čistění slávek není úplně ta nejzábavnější činnost na světě, co si budeme povídat. Proto pokud máte možnost, tak se při nákupu dobře dívejte, jestli vyadají vaše slávky, jakoby je právě někdo vytáhl z vodnického pralesa, anebo jsou hladké a čisté jako prso mořské víly. Nejprve je třeba najít a vyhodit všechny otevřené, které se nechtějí zavřít, když se jich dotknete. Pak je třeba pod silným proudem vody jednu po druhé pěkně vydrhnout kartáčem a ustřihnout jim ošklivý vous, který každé slávce visí z pusy jako lijána. 

Vaření slávek

Ve větším hrnci přiveďte do varu 1.5 l osolené vody s oloupanou celou cibulí, očištěným nakrájeným řapíkatým celem a sklenicí bílého vína. Nechte na mírném plameni deset minut bublat a vhoďte očištěné slávky. Již po dvou minutách se otevřou první skořápky a vy je okamžitě vyjměte z hrnce a dejte je stranou na talíř, který zalijete vývarem z hrnce, aby vám slávky neoschly. 

Krusta

Smícháte všechny ingredience, osolíte těstíčko tak, aby bylo samo sobě akorát slané a v misce vidličkou vše masakrujete do té doby, než se máslo hezky propojí se všemi ingrediencemi a vytvoří homogenní hmotu.

Zapečení

Roztopíte gril ve vaší troubě na maximum. Otevřete všechny slávky dokořán, takže se vám skořápky oddělí, utrhnete opatrně nejlépe špičkou skořápky maso slávky, znovu ho usadíte do lůžka skořápky a zakápnete ho lžičkou vývaru. Malou lžičkou naberete máslové těstíčko a přikryjete skořápku se slávkou. Půl kila slávek by vám mělo akorát stačit na celý plech. Pokud vám dojde těstíčko, což nikdy nelze vyloučit, udělejte si nové. Plech vložte těsně pod gril a sledujte, jak se těstíčko promění ve zlatou a křupavou krustu. Když jste s barvou spokojeni, což může být už za 2 minuty, vyndejte a podávejte.