» Tortilla s jamónem (chorizem)

Tortilla de patatas je národním španělským jídlem. Je to na první (a možná i na druhý) pohled banální jídlo, které je tím posledním, co by si člověk ze španělské kuchyně dal, ale již třetí pohled odhalí svůdné kouzlo konfitovaných brambor a nadýchaných vajec. Jak již to s vaječnými pokrmy bývá zvykem, je tortilla zdánlivě jednoduché jídlo, které se ale málo povede naprosto dokonale. Teprve několik pokusů vás dovede k té pravé nadýchané textuře vajec. Tortilla je oblíbeným objektem nesčetných regionálních variací, dělá se s chorizem, houbami, sýrem, artyčoky, cibulí atd., ale nám samozřejmě nejvíc chutná ta s jamónem :-). Tady je:

INGREDIENCE 

Na tortillu de patatas (vysokou bramborovou omeletu):

500 g brambor

1.5 dcl olivového oleje

4 vajíčka

sůl

100 g jamónu (nebo choriza) nakrájeného na kostičky 1 cm

RECEPT 

Oloupejte brambory a nakrájejte je na velice tenké plátky. Ve větší pánvy zahřejte na středním plameni oheň a za průběžného obracení osmažte brambory do měkka. Nebojte se, když se vám plátky polámou. Ke konci přidejte na minutu nakrájený jamón (nebo chorizo). Vyjměte brambory z pánve a nechte je pořádně okapat buď na papírovém ubrousku nebo v cedníku.

V míse ušlehejte důkladně vidličkou vajíčka, přidejte okapané usmažené plátky brambor, jamón (nebo chorizo) osolte a vše pečlivě pomalu promíchejte.

V malé pánvi s nepřilnavým povrchem, do které se tak akorát vrchovatě vejde směs vajec a brambor, zahřejte na středním plameni lžíci oleje a nalijte do ní směs. Snižte plamen a nechte tortillu na pánvi. Jakmile směs začne ve spodní vrstvě tvrdnout, ale na povrchu je stále dostatečně tekutá, sejměte pánev z ohně, přiklopte ji talířem a obraťte tortillu na talíř. Tortilla by nyní měla držet při sobě, ale vespod být stále dosti tekutá. Nyní sklouzněte tortillu zpět do pánve a nechte ji zatáhnout na mírném ohni i z druhé strany. Za několik minut by měla být hotová a přitom uvnitř nadýchaná a nevysušená.