» Uchovávání jamónu

Skladování před nakrojením

Nejlepším místem pro uchovávání jamónu, pokud jste ho koupili v celku, je jakékoliv suché místo s nepříliš proměnlivou teplotou. V takových podmínkách se o něj a jeho kvalitu nemusíte několik měsíců bát. Proces zrání jamónu je totiž tak geniální, že koupíte-li si jamón v celku, kupujete si automaticky také ten nejvhodnější obal na jeho uskladnění. To vám jistě potvrdí každý, kdo byl alespoň jednou v Andalusii, kde v jakémkoliv autentickém baru uvidíte stěny i stropy pokryté visícími jamóny. Uchovávání jamónu v lednici není rozhodně nutné, ba naopak to není ani vhodné.

Skladování po nakrojení

Jakmile jamón poprvé nakrojíte, vystavíte místo řezu oxidaci a obnažené plochy začnou postupně tmavnout a tvrdnout. Proto je nutné jamón po každém krájení ošetřit. Naštěstí existuje několik jednoduchých a rychlých způsobů. Jedním z nich je přikrýt obnažená místa tukem, který vám zbyl z prvních řezů. Dále můžete pomazat řez tenkou vrstvou olivového oleje. Ani po nakrojení jamónu ho není vhodné dávat do lednice. Je ovšem nutné ho uchovávat v suchu. Sníte-li ho zhruba do jednoho měsíce, vydrží vám jamón vynikající a čerstvý. Pouze při pokojové teplotě se totiž dokáže plně rozvinout intenzivní chuť, kterou v lednici pouze zbytečně utlumíte.