» Cizrna s jamónem

Kdyby se cizrna jedla tak špatně, jak se vyslovuje, mohli bychom na tento recept zapomenout. Naštěstí je cizrna tou nejvhodnější surovinou pro přípravu nejrůznějších andaluských specialit a byla by škoda nevyužít jejich nekonečných možností. Když přijde v zimě studený vítr ze Sierry Nevady, je nejlepší navštívit jeden z místních barů a poručit si misku horké cizrny s jamónem. 

 

Ingredience

400 g cizrny (římského hrachu) ve slaném nálevu 
14 plátků sušené šunky
3 zelené papriky
3 zralá čerstvá rajčata (mimo sezonu použijte konzervu s loupanými rajčaty)
1 cibule
3 stroužky česneku
olivový olej, sůl
bobkový list
petrželová nať (ne kudrnka)

Recept

Cizrna
V hlubokém hrnci přiveďte 2 litry osolené vody do varu, přidejte špetku pepře, bobkový list, propláchnutou scezenou cizrnu a vařte 15 minut, sceďte a uchovejte.

Sofrito
Osmažte v pánvi na olivovém oleji jemně nakrájenou cibuli do světle zlaté barvy, přidejte nasekaný česnek, krátce poté nakrájenou papriku zbavenou semen a oloupaná rajčata pokrájená na drobné kostky. Osolte, opepřete a vařte 15 minut na mírném ohni. Obsah pánve rozmixujte a odložte stranou.

Dokončení
V hlubokém hrnci osmažte do zlatova na olivovém oleji na tenké proužky pokrájené plátky jamónu, přidejte cizrnu, rozmixované sofrito a na mírném ohni prohřejte cca 5 minut. Posypte jemně nakrájenou petrželkou a horké podávejte.