» Salmorejo

salmorejo jamon.cz

Salmorejo (čti salmorecho) je lahodné a osvěžující rajčatové pyré ochucené kvalitním vinným octem a syrovým česnekem. Salmorejo pochází z Cordóby, kde tímto chladivým pokrmem chudí strávnící bojovali proti horku a hladu (byli-li opravdu chudí, museli se obejít bez vajíčka a jamónu). Není nic příjemnějšího než se po parném dni posadit na jednu z cordobských teras pod pomerančovníky a osvěžit se sklenkou suchého bílého vína a miskou salmoreja. Nejlepší na salmoreju je, že se dá velice snadno připravit z běžně dostupných ingrediencí i v Čechách a že chutná přijatelně i v případě, že použijete některá z těch umrlčích rajčat, kterými české supermarkety s oblibou zamořují náš trh. Uvidíte sami, že se bez geniální kombinace pikantních rajčat a octa, silné chuti jamónu, vařeného vajíčka a sametového olivového oleje brzy nebudete moci obejít.

Ingredience

Salmorejo si můžete připravit v jakémkoliv množství při zachování uvedeného poměru surovin.

1 kg zralých rajčat (zralá rajčata jsou v Čechách opravdovým problémem, ale nenechte se kvůli špatným rajčatům od přípravy salmoreja odradit)
200 g den starého bílého chleba
250 ml extra panenského olivového oleje
sůl a pepř
stroužek česneku
2 vařená vejce
150 g jamónu (ibérico či serrano)
(2 lžíce vinného octa - ideálně "de Jerez") 

RECEPT

Oloupejte stroužek česneku. Umyjte rajčata, spařte je pod horkou vodou a oloupejte. Rozkrojte je na půl a vyjměte tvrdá místa, kterými byla přichycena ke stonku. Pokrájejte chléb na menší kostky. Dejte všechny suroviny kromě vajec a jamónu do dostatečně velkého mixéru či plastové nádoby, budete-li používat ponorný mixér. Vše mixujte do té chvíle, než z ingrediencí vznikne sametová homogenní hmota (pokud nemáte dostatečně výkonný mixér, nejprve vytvořte jemný krém bez oleje a pak tenkým provázkem za stálého míchání přilévejte olej). Dejte do lednice nejméně na jednu až dvě hodiny vychladit.

pozn. Budete-li přidávat ocet, přidejte ho hned na začátku spolu se všemi ingrediencemi. Otázka octa v salmoreju je poměrně složitá a vyvolává četné diskuze. Autentické starozákonní salmorejo je skutečně bez octu, přesto však se do salmoreja často i v těch nejlepších restauracích ocet přidává.

Mezitím uvařte na tvrdo dvě vajíčka a pokrájejte je na kostky o průměru jeden centimetr. Také z jamónu udělejte drobné kostičky.

Vychlazené salmorejo pak nalijte do menších misek a ozdobte kostkami vajíčka, jamónu a tenkým praménkem olivového oleje.