» Pstruh s jamónem, mandlemi a česnekem

pstruj s jamonem

Tento tradiční španělský recept lze velice snadno připravit i v Čechách. Jedinou opravdu exotickou ingrediencí je kvalitní jamón. Snad ale budete mít štěstí a naleznete někoho, kdo do Čech dováží kvalitní sušenou šunku bez chemických aditiv. Kdybyste měli problém, dejte vědět a my už vám někoho poradíme. Kombinace pražených mandlí, česneku, jamónu, petrželky a citrónové šťávy na vás zapůsobí mocným dojmem a určitě si recept oblíbíte tak, jako si ho oblíbilo celé Španělsko.   

Ingredience


4 středně velcí celí, vykuchaní pstruzi
1 talíř s hladkou moukou
2 sklenice oleje
4 tenké plátky jamónu
1 kus jamónu o hmotnosti cca 100 gr
6 nesolených mandlí
2 stroužky česneku
2 rostliny petrželové natě (nikoliv kudrnky)
šťáva z 1 citrónu
3 polívkové lžíce cherry
sůl a černý mletý pepř
 

Recept 

Umyjte pstruhy pod tekoucí vodou a pečlivě osušte papírovou utěrkou. Důkladně pstruhy osolte a opepřete zvenku i zevnitř. Hlubokou pánev s olivovým olejem dejte na střední plamen a lehce, pouze několik vteřin, aby nezvrdly, osmažte z obou stran 4 plátky jamónu. Břišní dutiny každého pstruha vyplňte jedním plátkem osmaženého jamónu, pstruhy obalte v mouce a ihned osmažte ze všech stran ve stejné pánvi jako plátky jamónu do zlatova. Osmažené pstruhy vyskládejte do pekáče tak, aby se sebe nedotýkali.

Mezitím necháme odmočit mandle po dobu 10 minut v teplé vodě a oloupeme je. Spolu se stroužky česneku, petrželí a kusem jamónu vše nasekáme na velice jemno.

V malé pánvi na středním oleji zahřejeme 8 polévkových lžic olivového oleje a přidáme nasekané mandle, jamón, česnek a petržel. Za stálého míchání necháme česnek a jamón osmažit do zlatova. Ihned poté přidejte cherry a šťávu z citrónu a vařečkou vše promíchejt. Omáčkou přelijte pekáč s pstruhy a zapečte v troubě 10 minut. Podávejte na nahřáté míse a pstruhy přelijte šťávou z hrnce.