» Hovězí filety se žampióny, jamónem a cibulí

Hovězí s jamónem

Tato šťavnatá úprava hovězího masa je ideální i pro méně kvalitní maso, ale přeci jen nejlépe chutná z tenoučkých plátků svíčkové. Jamón zde hraje podobnou roli jako Jiří Korn ve slavné show Možná přijde i kouzelník. Zdánlivě nenápadný, ve skutečnosti zásadní.

 

Ingredience

4 tenké filety ze svíčkové či zadního hovězího (cca. 0,5 cm tlusté o hmotnosti 150 - 170g)
rostinný olej
1 středně velká cibule
200 g čerstvých žampiónů
100 g jamónu s dostatečným množstvím tuku, spíše z měkčí, méně vyzrálé části
máslo
šťáva z jednoho citrónu

Recept

Potřete filety z obou stran olejem a nechte půl hodiny odstát. Oloupejte a očištěte žampióny, odstraňte spodní část nohy. Ponořte je na chvíli do studené vody s několika kapkami citrónové šťávy, vyjměte je a pokrájejte na 1 cm velké kousky. Rozehřejte 1 lžíci másla na středním plameni v menším hrnci a když se z másla přestane kouřit, přidejte žampióny, zakápněte citrónem a posolte. Nechte  je vařit cca. 10 minut a poté je odstavte. 

Nyní rozehřejte olej v menší pánvi na středním plameni. Nakrájejte na drobno cibuli a jamón, osmažte za stálého míchání cibuli a jakmile zprůhlední, přidejte jamón a chvilku poté žampióny i se šťávou. Snižte plamen na minimum a za občasného míchání nechte směs prohřát.

Postavte na plamen dostatečně velkou pánev na smažení filetů a zakápněte kapkou oleje. Jakmile je pánev horká, přidejte filety a osmažte prudce z obou stran cca. 1 min. Filety osolte až v pánvi, neprve jednu stranou a jakmile se osmaží, tak druhou. Naplňte je horkou směsí žampiónů, cibule a jamónu, přehněte je a potřete touž směsí i z vrchu.