» Slepice po montserratsku (gallina en pepitoria a la Montserrat)

Slepice

Tento recept je tradičním katalánským receptem z okolí Montserratu. Do měkka uvařené kousky slepice v husté lahodné omáčce budou mít blahodárné účinky na váš organismus. Slepice se zde ukazuje v tom nejlepším možném světle - spolu s jamónem dává neskutečně intenzivní chuť omáčce, ve které se pozvolna vaří a zároveň překvapuje měkkým a šťavnatým masem. Máte-li rádi poctivá, pomalu se vařící jídla, která mohou vyplnit celé dlouhé mrazivé odpoledne, určitě si tento recept zamilujete. 

Ingredience

půlka slepice porcovaná na menší kousky (cca. 1.2 kg)
100 g jamónu pokrájeného na kostičky
50 g vepřového másla
1 cibule nakrájená na drobno
špetka šafránu
1 stroužek česneku
1 sklenice suchého bílého vína
vývar (slepičí či kuřecí)
1 snítka tymiánu
2 lžíce hladké mouky
2 žloutky ze 2 vařených vajec
sůl, pepř, 1 hřebíček, špetka muškátového oříšku

Recept

Umyjte slepici pod studenou vodou a dobře osušte. Dejte rozpustit sádlo na střední plamen do hlubokého, dostatečně velkého hrnce a osmažte v něm kousky slepice ze všech stran do zlatova.

Přidejte cibuli a kostičky jamónu. Jakmile začne cibule lehce měnit barvu, přidejte česnek a tymián. Dobře promíchejte a zaprašte 2 lžícemi mouky. Opět promíchejte a přilijte víno. Za stálého míchání víno téměř vyvařte a přidejte tolik vývaru, abyste přikryli všechny kousky slepice. Přidejte sůl, pepř, hřebíček, trošku nastrouhaného muškátového oříšku a šafrán.

Vařte bez poklice na středním až nízkém plameni až do chvíle, než bude slepice měkká (1.5 až 2 hodiny). Dochází-li vám tekutina v hrnci, dolijte vodou. Jakmile je slepice měkká, utvoříme v moždíři ze dvou žloutků vařeného vajíčka a dvou lžic šťávy z hrnce hustou pastu a vmícháme jí do hrnce. Omáčka by měla získat sympaticky hustou konzistenci. Je-li příliš řídká, zvýšíme plamen a zredukujeme jí.

Podáváme s bramborovou kaší.