» Fava fazole s jamónem

Tento snadný a rychlý recept na fazolky s jamónem patří k dalším tradičním receptům andaluské kuchyně zejména na podzim, kdy se trhy zaplní chlupatými zelenými lusky fazolí. Výborně se hodí jako předkrm k jídlům z jehněčího masa, ale může statečně hrát i roli hlavního rustikálního jídla. Fazole použité v tomto receptu jsou měkké, čerstvě vyloupané z fazolových lusků, které není třeba předem namáčet nebo nějak jinak upravovat.

 

Ingredience

olivový olej, sůl, pepř
1,5 kg čerstvě vyloupaných nebo zmrazených fazolek
jedna větší cibule nakrájená na jemno
200 g jamónu nakrájeného na drobné kostky
jemně nakrájená petrželová nať 

Recept

V pánvi s olivovým olejem osmažíme na mírném ohni cibulku, přidáme vyloupané fazole, přikryjeme pokličkou a dusíme 10 až 15 minut, než jsou fazolky měkké. Přidáme jamón, vše promícháme, osolíme a opepříme, necháme ještě 5 minut dusit a ihned podáváme, zdobené nasekanou listovou petrželkou.