» Škeble s jamónem a sherry

Znáte ty filmy, ve kterých se sejdou tři úplně nesourodé postavy (zločinec, spisovatel a nenarozené dítě) a stanou se z nich kamarádi? Podobně jsou na tom škeble s jamónem a sherry. Tuto zdánlivě podivnou kombinaci vymyslel šéfkuchař barcelonské restaurace Eeh..? a slaví s ní u svých nenasytných hostů fenomenální úspěchy. Vyzkoušejte a proměňte na chvilku svůj byt v trendy restauraci v Barceloně.  

Ingredience

250g škeblí
30g jamónu
150 ml. sherry
1 malá cibule
1 stroužek česneku
1 lžička hladké mouky
hrstka petrželové natě
2 lžíce panenského olivového oleje

Recept

Je důležité, abyste škeble pečlivě zbavili písku, jinak budete skřípat zuby.

Namočte škeble na 5 minut do studené vody do hrnce. Poté je sceďte a znovu ponořte do vody. Jednu po druhé je očistěte kartáčem. Opět sceďte a znovu odrhněte. Opakujte do té doby, než na dně hrnce nebude ani zrnko písku. Vyhoďte všechny škeble, které se ani po druhém drhnutí nezavřely.

Pokrájejte nadrobno cibuli a česnek. V menší pánvi zahřejte na středním plameni olej a cibuli s česnekem na něm smažte. Než cibule s česnekem změní barvu, přidejte na drobno pokrájený jamón (pokud možno bez chemických konzervantů, je-li vám život drahý) a 10 vteřin poté i škeble. Zaprašte moukou a za stáleho míchaní chvilku povařte.

Přilijte sherry a oflambujte. Na středním plameni povařte, dokud se neotevřou všechny škeble a salsa nezíská dostatečně hustou konzistenci. Těsně před podávání vmícháme nasekanou petrželovou nať.