» Smažený artyčok s jamónem

Smažený artyčok s čerstvým jamón je vynikající předkrm, v němž se propojuje nasládlá chuť jamónu s ostrou chutí pepře, citrónu a smaženého artyčoku. 

Na podzim a na jaře se španělské trhy zahltí vynikajícími čerstvými artyčoky. Není těžké nalézt opravdu dobré plody za cenu blížící se padesáti centům za kilo. Těžko říci, proč je právě artyčok v Čechách takovou vzácností. Až pojedete do Španělska, nezapomeňte si vzít pouze kartáček a ryanairovský 10kg limit vyplnit pořádnou náloží artyčoků. Vaši kamarádi z nich budou větší radost než z Toblerone, uvidíte!

Ingredience

6 čerstvých artyčoků
1 citrón
olivový olej
jamón (na obrázku paleta ibérica de bellota)
sůl, pepř

Recept 

Odřízněte špičku květu v závislosti na velikosti artyčoku dva a půl až tři centimetry od špičky.  

Malým ostrým nožíkem odkrojte v kruhu soustředném s osou květu vnější tvrdé listy. Pokud pracujete s artyčokem poprvé, odkrojte vždy raději více, než se vám zdá být správné, protože na květu nesmí zůstat žádné zdřevnatělé tvrdé lupeny. Množství odpadu se vám bude zdát absurdní, ale brzy zjistíte, že to jinak nejde.

Obnažená místa potřete citrónem jako ochranu před oxidací. 

Odřízněte stonek artyčoků až ke kořeni.

Otočte artyčoky špičkou nahoru a dlaní je rozmáčkněte, aby se z nich stala co nejvíce placka. Osolte a bohatě opepřete.

Vezměte menší hlubokou pánev na smažení a nalijte do ní 3 - 4 cm vysokou vrstvu oleje. Olej ohřejte na nižším středním plameni, přidejte artyčoky špičkou dolů a smažte je 3 minuty. Po té je obraťte a smažte další 3 minuty. Takto pokračujte ve smažení celkem 15 minut a dbejte na to, aby olej nebyl příliš horký a artyčoky se vám nespálily. Jsou hotové, když jsou při vpichu vidličkou do spodku artyčoku měkké.

Jakmile jsou artyčoky měkké, zvyšte plamen na maximum a osmažte je během jedné minuty z obou stran do křupava.

Hotové artyčoky nechte okapat od oleje. Nakrájejte jamón na tenké plátky a ty dále na kousky o hraně 1 cm. Jamónem posypte artyčok a podávejte.