» Co je to olivový olej?

Olivový olej je olej získaný z oliv (Olea europaea) lisováním či jinými mechanickými postupy. Již několik tisíciletí se používá především při výrobě pokrmů, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Olivový olej je nedílnou součástí středomořské kuchyně. Jeho konzumace je považována za zdraví prospěšnou, protože obsahuje velké množství mono-nenasycených mastných kyselin a vitaminů. 

Olivovník evropský(Olea europaea) je strom z čeledi olivovníkovité (Oleaceae). Pochází z Asie a Afriky, avšak dnes se s ním běžně setkáme ve středozemních oblastech Evropy. Olivovník je stálezelený strom, který dosahuje výšky 5 až 10 m. Kmen nízký s šedozelenou rozpukanou borkou. Koruna bohatě větvená, nepravidelná, vejcovitá až kulovitá. Olivovník může mít bizarní vzhled. Listykožovitě tuhé, elipsovité až kopinaté, na spodní straně šedozelené, na svrchní straně tmavozelené, až 8 cm dlouhé, neopadavé. Květy drobné, vonné, žlutobílé, se čtyřzubým kalichem a čtyřdílnou žlutavou korunou. Plodem je dužnatá peckovice kulovitého až válcovitého tvaru, která v mezokarpu obsahuje značné množství oleje. Zdroj: Wikipedia

Panenské oleje

Oleje, které jsou vyrobeny přímo z čerstvých oliv, a to pouze pomocí mechanických procesů a zejména za nízkých teplot. Mezi mechanické procesy v případě výroby olejů patří třídění a čištění, dekantace, mletí a míchání, odstřeďování a filtrace. Mezi panenské oleje tedy nepatří oleje získané při vysokoých teplotách pomocí rozpouštědel a procesů reesterifikace.

Panenský olej je nejlépe představit si jako šťávu z čerstvých oliv, která nepotřebuje další chemické ošetření a hodí se k okamžité konzumaci.

Mezi panenské oleje patří:

Extra panenský olej

Oleje s aciditou menší nebo rovnou 0.8 %.

Naše oleje Laguna de Fuente de Piedra mají aciditu do 0.1 %.

Panenský olej

Oleje se aciditou menší nebo rovnou 2.0 %

Nekonzumní olej (tzv. lampante)

Oleje s aciditou vyšší než 2.0%

Nepanenské oleje

Tyto oleje jsou získávány pomocí rozpouštědel či jiných chemických činidel ve vysokých teplotách.

Rafinovaný olivový olej

Oleje vyrobené procesem rafinace z panenských olejů, které nesplňují požadavky pro konzumaci. Proces rafinace snižuje mimo jiné aciditu oleje a zároveň eliminuje mnohé prospěšné látky. Aciditou rafinovaných olejů nesmí přesáhnout 0.3%. Acidita rafinovaných olejů vede ve Španělsku ke zdánlivě nelogickému opatření, které výrobcům olivových olejů zakazuje uvádět aciditu svého výrobku bez uvedení kompletního chemického složení výrobku. Legislativa tak chtěla zamezit klamavé reklamě výrobců rafinovaných olejů, kteří srovnávali aciditu svých výrobků s aciditou panenských olejů.

Olivový olej (nepanenský)

Směs rafinovaného olivového oleje a panenského oleje s aciditou menší než 2 %. Acidita směsi nesmí přesáhnout 1 %.

Surový olivový olej z pokrutin

Pokrutiny jsou odpadem procesu extrakce panenských olejů. Pevné části olivy, z nichž nelze již za studena mechanicky získat více oleje jsou vystaveny rozpouštědlu a vysokým teplotám.

Rafinovaný olivový olej z pokrutin

Olej získaný procesem rafinace z oleje předchozí kategorie. Acidita nesmí přesáhnout 0.3 %.

Olivový olej z pokrutin

Tento olej je směsí rafinovaného oleje z pokrutin s panenským olejem s aciditou menší než 2 %. Acidita směsi nesmí přesáhnout 1 %.