Lomo embuchado Zvětšit

Lomo embuchado J. L. Benito

Přírodně vyzrálý vepřový hřbet naložený ve směsi aromatických bylin. Bez chemických konzervantů.

Lomo embuchado je chloubou José Luis Benita a jeho tradičního secadera v malém městečku La Colilla v podhůří Sierra de Gredos. Přírodní střívko, ve kterém je hřbet sušen, udržuje maso uvnitř šťavnaté a zabraňuje přehnanému vysoušení. Maso se nejprve nasolí, nechá se týden až dva odstát, poté se obalí v horských bylinkách, v nichž převládá dobromysl, a mleté sušené paprice a zavěsí se na dva až čtyři měsíce vyzrát na čerstvý horský vzduch.

Oproti jamónu je vyzrálá chuť "a curado" doplněná o komplexní chuť přírodních bylinek a mleté sušené papriky. Chuť a vůně je tak poněkud komplikovanější než u tradičního jamónu. Oproti cabeze, která je více prorostlá tukem, je lomo svou chutí intenzivnější a trvalejší.

Vzhledem k intenzivní chuti je nutné krájet lomo na co nejtenčí plátky.  Plátky podávejte vždy v pokojové teplotě.  

Lomo skladujte v lednici nebo při pokojové teplotě v suchu. Jedná se o vyzrálý produkt, který není třeba skladovat v chladu. Pokud ho zabalíte do neprodyšného materiálu, vystavujete se nebezpečí, že chytne na povrchu plíseň. Řez na vzduchu osychá a oxiduje a pokud nebudete ukrajovat z loma více než 3 dny, je dobré pomazat řez olivovým olejem, aby zbytečně nevysychal.       

Specifikace
hmotnost  cca 300g
délka zrání 4 měsíce
složení vepřový hřbet (z rasy Duroc), sůl, mletá paprika, přírodní byliny 

výrobce a oblast původu

J. L. Benito

La Colilla (Sierra de Gredos)