-
Co?
Kurz krájení španělské sušené šunky pod vedením špičkového profesionálního cortadora Francisca Aixe Gracia -
Kde?
Zdenek’s Oyster Bar
Malá Štupartská 636/5
Praha 1
Staré Město -
Kdy?
Kurz proběhne ve dnech 1. a 2. 12. (Kurz je jednodenní - na závěrečnou nedělní fiestu mají přístup všichni účastníci kurzu). Trvání cca. 6 hodin.Sobota - začátek 11:00
Neděle - 11:00 (po skončení nedělního kurzu následuje nedělní fiesta) -
Náplň kurzu:
V průběhu kurzu se účastníci seznámí s kulturou krájení jamónu, osvojí si základní techniky čištění jamónu, krájení tenkých plátků, udržování správné roviny řezu a správné prezentace. Součástí kurzu je i degustace a správné párování špičkových španělských vín v kombinaci s čerstvě ukrojeným jamónem.Účastníci budou mít jedinečnou příležitost vyzkoušet si krájení delikátní Jamón Serrano Gran Reserva z bílého prasete, která zrála 15 měsíců, a ochutnat ji v kombinaci s vybranými víny od dodavatele Víno Nejedlý – s bílým Chassagne Montrachet 2010, Domaine Michel Niellon, a červenými Rioja Reserva 2005, Bodegas Ondarre, a Torro 2008, Bodegas Pintia.
Po ukončení posledního kurzu bude v neděli následovat závěrečný galavečírek pro všechny absolventy kurzů. Krájet a podávat se bude exkluzivní Jamón Ibérico Bellota Rodriguez ze speciálních černých iberijských prasátek živených jen žaludy, která zrála 30 měsíců. K ní budeme rozlévat jedinečné víno Unico 2002 ze sklepa Vega Sicilia a také Ribera del Duero 2008 od Bodegas Alion, která nejlépe podtrhují chuť šunky.
-
O lektorovi
Krájení šunky je ve Španělsku řemeslem s dlouholetou tradicí. Umět z několikakilové kýty ukrojit malá a tenká sousta vyžaduje grif, který si osvojíte praxí. Francisco Aix Gracia, žák slovutného Fernanda Marinete, má za sebou třicetiletou zkušenost z vyhlášených sevillských tapas barů. Dnes patří mezi největší odborníky na šunku ze Sierra Nevady. Působí jako hlavní degustátor společnosti Granadul, kromě toho také poskytuje odborné konzultace a přednáší doma i v cizině. V České republice byl naposledy před rokem na pozvání Španělského velvyslanectví. -
Cena kurzu
Cena kurzu je 3 290 Kč na osobu a každý účastník si s sebou domů odnese nejen šunku, kterou nakrájel, ale také speciální nůž a absolventský certifikát od cortadora Gracii. -
Rezervace
Rezervace prosím zasílejte na info@jamon.cz.