Jamón 50% ibérico de bellota Simón Martín Zvětšit

Jamón 50% ibérico de bellota Simón Martín Jamones SIMÓN MARTÍN Guijuelo

Zadní kýta o hmotnosti podle objednávky a délce zrání minimálně 24 měsíců z černého iberského prasete živícího se v době tzv. montanery výhradně žaludy ve volném výběhu. Složení: vepřové maso, sůl.

Červený štítek. Více o dělení jamónu ibérico zde.

Neobsahuje žádné konzervanty ani barviva.

Jamón ibérico de bellota Simón Martín je chloubou rodinné firmy Simón Martín s více než 100 letou tradicí. Jamón pochází z iberských vepřů z dehesy (dubového háje) z vesnice Guijuelo v proslulé jamonářské oblasti Salamaca. V období montanery (listopad až únor) se tito vepři volně potulují po rozsáhlém zalesněném území, kde se živí především žaludy. Kombinací tohoto neustálého pohybu a žaludové stravy získává maso těchto prasat charakteristickou oříškovou chuť. Šťavnatost jamónu je zaručena infiltrací sněhobílého tuku přímo do masa, který vytváří na řezu mramorování typické pro iberskou rasu prasat. Tuk je navíc převážně složen z nenasycených mastných kyselin, má nízký bod tání, a podobá de svými vlastnostmi více olivovému oleji než klasickému vepřovému tuku. Jamón je na řezu živé rubínové barvy, má nízký obsah soli a intenzivní aroma. 

V oficiálním dělení iberských šunek má tento jamón červený štítek. To znamená, že prase, z kterého je vyroben, mělo alespoň jednoho rodiče se 100% iberskou krví. Druhý rodič je buď rasy Duroc nebo iberský kříženec. Celkově mu tedy koluje v krvi minimálně 50% iberské krve. Aby jamón získal červený štítek musí navíc vepř strávit minimálně 3 měsíce života chozením po dubovém háji a živit se zde výhradně z místních zdrojů - tj. převážně žaludy a kořinky aromatických bylinek. Více o dělení iberských prasat naleznete zde.

Jamón ibérico de bellota Simón Martín opakovaně získává zlaté medaile za kvalitu a chuť na IFFA - nejvýznamějším veletrhu masných výrobků ve Frankfurtu. Vedle dalších mezinárodních cen, je především oceňován i ve Španělsku, kde se pravidelně v žebříčcích hodnocení iberských šunek umisťuje vedle jamónů z Dehesy Maladua nebo Joselita. 

 

Specifikace
hmotnost  podle objednávky
délka zrání 26-30 měsíců
složení vepřové maso z iberského prasete krmeného ve volném výběhu žaludy, sůl
výrobce a oblast původu
Simón Martín sl.

Guijuelo, Salamanca