» Na pánvi pečené houby



houby s jamónem

Houby, ačkoliv se to zrovna moc neví, mají ve španělské kuchyni také své místo. Tradiční recepty používající houby jako jednu z ingrediencí můžeme najít napříč celým Španělskem. Zde vám přinášíme lehký a chutný recept z Málagy. Houby sice na pláži nerostou, ale vzhledem k tomu, že provincie Málaga má také hory, je zde k nalezení spousta druhů hub. Pro tento recept se nejlépe hodí masáky, lišky, ryzce nebo lze sáhnout i k žampiónům.

INGREDIENCE

Houby (nejlépe masáky, lišky, ryzce nebo žampióny)

jamón ibérico nebo jamón serrano

olivový olej

bílé víno - 1 dcl (volitelné)

česnek - 1 stroužek

petrželová nať

RECEPT

Houby dobře očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Stroužek česneku očistíme a nakrájíme najemno. Jamón nakrájíme na malé kostky. Do pánve nalejeme olivový olej a přidáme česnek. Jakmile je česnek lehce osmažený (začíná chytat zlatavou barvu), přidáme na kousky nakrájené houby a jamón. Smažíme, dokud se houby nezbaví téměř veškeré vody. Pak přidáme bílé víno a necháme vše bez pokličky vařit, než je víno téměř vypařené. Dochutíme solí (pozor jamón je slaný, proto nejdříve ochutnáme, zda jídlo sůl potřebuje). Sundáme z ohně a ozdobíme nasekanou petrželkou. Ihned podáváme.