Olivový olej Průvodce výběrem olivového oleje vám na základě pár otázek usnadní rozhodování, jaký olivový olej si vybrat. Olivový olej používám převážně na Studená jídla Většina kuchařů doporučuje olivový olej především do studené kuchyně. Jeho typické použití jsou saláty, pomazánky a studené polévky. Teplá jídla Olivový olej je díky vysokému kouřovému bodu vhodný i na zpracování za vyšších teplot. Proto ho můžeme použít například na smažení, konfitování a pečení. 0 Budu s ním Dochucovat saláty nebo jídla, která vyžadují větší intenzitu chuti Výrazné olivové oleje se perfektně hodí na dochucení méně výrazných pokrmů. Příkladem mohou být emblematické saláty caesar a Nicoise, ale také studený bramborový salát. Dělat majonézu, gazpacho, guacamole nebo salmorejo a podobně. Kdo chce svou domácí majonézu posunout o stupeň výš, používá na její přípravu extra panenský olivový olej. Pro gazpacho, salmorejo nebo ajoblanco je olivový olej zásadní ingrediencí. Jiné použití Olivový olej má spoustu jiných použití. Mezi nejznámější a zároveň nejprostší patří opečený chléb zakápnutý trochou olivového oleje. 1 Budu převážně Smažit Olivový olej je vhodný i na smažení. Díky vysokému kouřovému bodu dokonce je doknce jedním z nejvhodnějších olejů pro smažení vůbec. Při vysokých teplotách však olivový olej ztrácí vůni a chuť (ačkoliv si jinak zachovává své dobré vlastnosti). Dochucovat teplá jídla po jejich uvaření Typickým příkladem může být zakápnutí grilovaného masa/zeleniny/ryby olivovým olejem. Dalším příkladem použití jsou těstoviny agli e olio. Konfitovat Jako příklad může posloužit emblematický španělský recept konfitovaných krevet s česnekem Gambas Pilpil. Dále lze na olivovém oleji konfitovat brambory, česnek nebo třeba i králíka. Mám jiné použití 2 Moje frekvence použití je Méně často (1-2x týdně) Často (více než 3x týdně) 3 Preferuji Intenzivní chuť a vůni. Olej výrazně hořký a pikantní. Hořkost a pálivost jsou oceňované kvality olivového oleje. Vyskytují se a má cenu o nich hovořit pouze u extra panenských olivových olejů. Ve Španělsku se podle intenzity hořkosti používá označení Intenso (intenzivní), Medio (střední) a Suave (jemný). Středně intenzivní chuť a vůni. Olej středně hořký a pikantní. Středně intenzivní olivové oleje jsou vhodné do jídel, která jsou sama o sobě již dostatečně chuťově intenzivní. Mírně intenzivní chuť. Olej pouze mírně hořký a pikantní. Mírně intenzivní olivový olej má pouze jemnou stopu pálivost a hořkosti. Více akcenotované jsou naopak zralé ovocné tóny a až mandlová chuť. 4 Na základě vašich odpovědí jsme pro vás vybrali: ODRŮDA VIDUEÑA ENVERO 500ML Jedná se o výrazný olej, který se hodí jako ingredience do jakýchkoliv jídel, v nichž je intenzita vůně a chuti esenciální. Doporučuje se do salátových zálivek, pro přípravu krevet na česneku (gambas al ajillo), nakládaných ančoviček v octě či známou přípravu nasolené tresky “pilpil”. Více a koupit zde Zpět na začátek 5 Na základě vašich odpovědí jsme pro vás vybrali: ODRŮDA VIDUEÑA ENVERO 2500ML Jedná se o výrazný olej, který se hodí jako ingredience do jakýchkoliv jídel, v nichž je intenzita vůně a chuti esenciální. Doporučuje se do salátových zálivek, pro přípravu krevet na česneku (gambas al ajillo), nakládaných ančoviček v octě či známou přípravu nasolené tresky “pilpil”. Více a koupit zde Zpět na začátek 6 Na základě vašich odpovědí jsme pro vás vybrali: ODRŮDA LECHÍN 500ML Jedná se o olej se střední hořkostí i pikantností. Proto je jeho použití univerzální. Doporučuje se však zejména jako doprovod k pečenému masu. Je zajímavostí, že se tento olej dobře hodí pro pacienty s doporučeným sníženým přísunem soli, neboť jeho hořká chuť zvýrazňuje pocit slanosti. Více a koupit zde Zpět na začátek 7 Na základě vašich odpovědí jsme pro vás vybrali: ODRŮDA LECHÍN 2500ML Jedná se o olej se střední hořkostí i pikantností. Proto je jeho použití univerzální. Doporučuje se však zejména jako doprovod k pečenému masu. Je zajímavostí, že se tento olej dobře hodí pro pacienty s doporučeným sníženým přísunem soli, neboť jeho hořká chuť zvýrazňuje pocit slanosti. Více a koupit zde Zpět na začátek 8 Na základě vašich odpovědí jsme pro vás vybrali: ODRŮDA ARBEQUINA 500ML Jasný olivový olej zlato zelené barvy. Aromatický, středně intenzivní vůně po čerstvých plodech, po jablkách, banánech a mandlích. V ústech sladký a jemný, s jemnou pálivostí na konci. Pouze mírně hořký. Výherce první ceny ve své kategorii od Diputación de Málaga Více a koupit zde Zpět na začátek 9 Na základě vašich odpovědí jsme pro vás vybrali: ODRŮDA ARBEQUINA 2500ML Jasný olivový olej zlato zelené barvy. Aromatický, středně intenzivní vůně po čerstvých plodech, po jablkách, banánech a mandlích. V ústech sladký a jemný, s jemnou pálivostí na konci. Pouze mírně hořký. Výherce první ceny ve své kategorii od Diputación de Málaga Více a koupit zde Zpět na začátek 10 Na základě vašich odpovědí jsme pro vás vybrali: PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ I při smažení si olivový olej zachovává většinu svých dobrých vlastností. Díky svému vysokému kouřovému bodu je navíc na smažení více než vhodný. Jedinou nevýhodou je ztráta vůně a částečně i chuti při jeho vystavení vysokým teplotám. Proto při smažení lze používat i méně dobré olivové oleje. Doporučujeme extra panenský, ale přimhouříme oči i nad panenským olejem. Pokud přesto budete chtít na smažení používat olivový olej od nás, určitě neprohloupíte. Naše olivové oleje Zpět na začátek 11