Recept: Paella s mořskými plody

Než se pustíme do samotného jídla, zopakujme se správnou výslovnost neznámějšího španělského jazykolamu. Dvě ll se čtou jako j (skoro, ale rozdíl je nepopsatelný) a paella se tedy prostě čte paeja. Jedná se o ikonický španělským pokrm z pobřeží Valencie (a Alicante), který se i ve Španělsku v 80 z 81 pokusů dělá špatně. Paella se neprávem usadila na trůnu španělských rýží, přestože je jednou z desítek variant rýžových pokrmů, které mají všechny do jednoho stejnou formální strukturu - sofrito (základ na olivovém oleji), kulatozrnou rýži, vývar a způsob vaření rýže, který spočívá v tom, že se rýže nesmí míchat. Na tomto základu vyrostlo v minulosti nesčetné množství autentických regionálních receptů z nichž zcela náhodně můžeme jmenovat: paellu z mořských plodů, farmářskou zeleninovou rýži, rýži pečenou v troubě, rýži s rybou podávanou zvlášť, rýži s bramborami aj. Jakmile pochopíte základ španělských rýží, můžete se na něm svobodně pohybovat a můžete si být téměř jisti, že se výsledek vejde do autentické španělské kuchyně.

Paella je nazvaná podle mělké pánve, na které se připravuje a která se jmenuje stejně: paella. Na rozdíl od jiných španělských rýží je u paelly důležité, aby výška hotového jídla nepřesáhla 2-3 palce.  

Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!

On Top
Nákupní košík
Zavřít
Back
Account
Zavřít
Menu
Zavřít