Obr. Autentické španělské pollo al ajillo (pojo al achýjo) - kuře na česneku
Co je pollo al ajillo?
Pollo al ajillo neboli kuře na česneku je klasika všech španělských vnitrozemských zájezdních restaurací. Kuře opečené ve velkorysé lázni kvalitního olivového oleje s celými stroužky česneku se podává jako tapa nebo jako celá racion (porce ke sdílení). Nejčastější přílohou jsou buď brambory smažené v olivovém oleji nebo vymakanější patatas a lo pobre. Aromatická omáčka z oleje a zredukovaného vína navíc vybízí k vytření krajícem bílého chleba.
Výhodou receptu je, že je snadné dosáhnout autentické chuti rychle a bez exotických ingrediencí. Nebojte se velkého množství česneku. Oblíbená metoda neloupaných celých stroužků uvolňuje ostrou chuť česneku mírně a pomalu a samotný česnek pomalu konfituje, takže je na konci jeho chuť i konzistence jemná.
Ingredience
- 1 kg kuře s kůží nasekané na kousky cca 6 cm
- 100 ml olivového oleje
- 6 neloupaných stroužků česneku
- 1 bobkový list
- Snítka rozmarýnu nebo tymiánu nebo obého
- 200 ml suchého scherry nebo bílého suchého vína
- Sůl a pepř
Recept
1. Osolte a opepřete ze všech stran kousky kuřete.
2. Rozpalte na středním plameni hlubší pánev nebo hrnec s dostatečně velkým dnem s olivovým olejem a opečte v něm kuře ze všech stran do zlata. Nepečte na příliš vysokém plameni či stupni. Kuře by se mělo v oleji opékat alespoň 10-15 minut.
3. Přidejte stroužky neloupaného česneku, bobkový list, rozmarýn a (nebo) tymián a pečte za stálého míchání dalších 10 minut.
4. Přilijte víno, pečlivě uvolněte připečené kousky na dně hrnce a vařte až do chvíle, než se téměř veškeré víno vypaří (cca 5 minut).