» SMAŽENÉ BRAMBORY “EN ADOBILLO”

Tento malažský recept představuje jednu z dalších variací na geniální invenci “chudé” lidové kuchyně. Používá ty nejzákladnější ingredience, brambory, česnek, starý chléb a vytváří z nich překvapivě chutné, syté a plnohodnotné jídlo. 

Ingredience:

500g brambor - oloupaných a nakrájených na 1 cm tlusté plátky

1 dcl olivového oleje

1 lžička vinného octu

3 stroužky česneku

1 lžička sladké papriky (případně ještě 1 lžička římského kmínu)

1/2 lžičky černého pepře

2 krajíčky starého bílého chleba rozmočeného v 1 dcl vody (a vyždímaného)

sůl

Recept:

  1. Na středním plameni rozpálíme v pánvi olej. V jedné vrstvě osmažíme osolené brambory 10 minut z jedné strany a 5 minut z druhé. Dáváme pozor, aby nechytaly příliš rychle barvu - ztišíme případně plamen. Na poslední dvě minuty přihodíme 3 oloupané stroužky česneku a smažíme ze všech stran do světle hněda. Vyjmeme brambory a necháme je okapat od přebytečného tuku.

  2. V moždíři vytvoříme jemnou pastu ze směsi chleba, česneku a pepře. 

  3. Z pánve odlijeme většinu oleje, dáme na mírný oheň, přidáme mletou papriku (a případně kmín), rozpustíme ve zbylém oleji (pozor na připálení papriky). Přidáme brambory, pastu z moždíře, 3 lžíce vody, vše pečlivě promícháme, v případě potřeby dosolíme a čekáme, než se tekutina vypaří. Sejmeme z ohně a vmícháme lžičku vinného octa.