» Polyfenoly, zázračná esence olivových olejů

Polyfenoly jsou organické sloučeniny, které vznikají jako vedlejší produkt fotosyntézy rostlin a jsou známé jako fytochemikálie a kvalitní antioxidanty. Polyfenoly jsou považovány za látky výrazně podporující zdraví a nacházejí se v ovoci, zelenině, celozrnných výrobcích, luštěninách, koření a rostlinných tucích. Existují však fenolické sloučeniny jedinečné pro olivový olej. V olivovém oleji je známo 36 fenolických sloučenin. Dvě dnes nejvíce zkoumané z hlediska ochrany zdraví jsou Oleokantal a Oleacein, které jsou známé svými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Samozřejmě platí, že kvalitnější extra panenské olivové oleje obsahují daleko více těchto polyfenolů.



Oleokantal a oleacein

Přítomnost Oleokantalu je indikována pálivým až štiplavým účinkem v zadní části krku, který někdy způsobuje reflex kašle. Pro Oleacein je typická hořkost na jazyku. U lidí zvyklých na nákup olivových olejů ze supermarketu jsou tyto vlastnosti pálivosti a hořkosti často mylně považovány za vadu olivového oleje. Takže ze zdravotního hlediska je žádoucí preferovat oleje s hořkostí a štiplavostí viz jak správně degustovat olivový olej. Jemnější oleje jsou tedy pro lidský organismus prospěšné daleko méně.


 

Co ovlivňuje množství polyfenolů 



Ovšem ne každý extra panenský olivový olej obsahuje vyšší podíl polyfenolů. Fenolický obsah se mění podle půdních a povětrnostních podmínek, odrůdy oliv, doby sklizně (fáze zrání ovoce - čím dřívější je sklizeň a olivy jsou zelenější, tím vyšší je obsah fenolů) a jak rychle jsou vylisovány (platí tak čím nižší acidita, tím vyšší poměr polyfenolů), technologie sběru a mletí samotných oliv, skladování atd. I biologická rozmanitost v háji přispívá k bohatosti půdy a ovlivňuje tak kvalitu oliv. Klimatické podmínky jako déšť, sucho nebo vítr mají větší nebo menší dopad na obsah fenolů a množství produkovaného olivového oleje v závislosti na tom, kdy k nim dojde během zrání olivového ovoce.

 

Účinky polyfenolů



Jedním z hlavních způsobů, jak může olivový olej bohatý na polyfenoly snížit kardiovaskulární riziko, je snížení celkového a LDL cholesterolu. Zvýšená hladina LDL cholesterolu totiž způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách, kde tvoří sklerotické pláty. Tím cévy ztrácejí pružnost a zužuje se prostor pro průtok krve. HDL cholesterol má naopak ochrannou funkci, neboť krev zbavuje nadbytečného cholesterolu. Bylo také zjištěno, že polyfenoly z olivového oleje zvyšují hladinu HDL cholesterolu a zlepšují jeho schopnost odstranit cholesterol z tepen pro transport do jater a eventuální eliminaci žlučí. Čím je obsah polyfenolů vyšší, tím větší je jeho schopnost snižovat hladiny LDL cholesterolu a zvyšovat hladiny HDL cholesterolu. Dalším způsobem, jak olivový olej uplatňuje své prospěšné kardiovaskulární účinky, je jeho pozitivní vliv na pružnost cév. Tím je podpořen zdravý průtok krve a normální krevní tlak.

 

Jaký a kolik oleje se doporučuje

 

Podle vědeckých studiích se blahodárné přínosy olivového oleje prokazatelně objevují při konzumaci 2 polévkových lžic denně. Tímto množstvím můžete snadno nahradit oleje, které běžně používáte. Tento fakt také objasňuje účinky tzv středomořské diety, kdy počet lidí v populaci s kardiovaskulárními chorobami je přibližně o 40 procent nižší. Pokud tedy chcete olej s nejvíce polyfenoly, volte extra panenský z co nejčerstvější sklizně. Udává se, že extra panenský olivový olej z prvního lisování by měl obsahovat  150 až 350 mg polyfenolů / kg olivového oleje. Rafinování olivového oleje absolutně ničí množství polyfenolů  a jejich hodnota tak během tohoto procesu klesá na pouhých 2,7 mg / kg. U našeho olivového oleje poslední měření ukázaly hodnoty u odrůdy Viduena Envero 625 mg / kg, u Lechinu  669 mg na kg a u premiového panenského oleje Viduena Temprano 960 mg na kg. Opravdu špičkové hodnoty, která z olejů Laguna de Fuente de Piedra dělají spíše lék než potravinu.  Efekty jsou již prokazatelné po krátkodobém užívání v řádů týdnů. 

 

Na závěr shrnutí ze studie Harvardské univerzity a dalších výzkumných center publikovaných v posledních deseti letech. Bylo zjištěno, že olivové oleje bohaté na polyfenoly pomáhají:

  • snížit krevní tlak
  • chránit tepny před kornatěním
  • snížit množství špatného cholesterolu
  • omezují riziko vzniku cukrovky typu II
  • předcházet mnoha typům rakoviny
  • zabránit mrtvici
  • bojovat proti předčasnému stárnutí
  • snížit riziko deprese a demence
  • zpomalit progresi Alzheimerovy choroby až na 40 %
  • snížit tvorbu zánětů v těle