Chorizo serrano sarta picante Zvětšit

Chorizo serrano sarta picante J. L. Benito

Přírodně sušený salám s mletou sušenou paprikou de la Vera. Hmotnost cca 350g. Bez chemických konzervantů.

Chorizo je tradiční španělský salám s mletou paprikou. Podle toho zda použitá paprika je sladká či pálivá se i chorizo vyskytuje ve dvou variantách  - pálivé nebo sladké. Námi nabízené chorizo z rodinné firmy J. L. Benito je pálivé. Paprika použitá k výrobě tohoto choriza není navíc ledajaká paprika. Je to paprika "de la Vera", která je charakteristická svou uzenou chutí.

Nejprve vytvoří směs nasekaného vepřového masa z prasat rasy Duroc ze své vesnice La Colilla, soli a přírodního koření, v níž převládá mletá paprika. Touto směsí naplní střevo, salám se poté zavěsí se do průvanu horského vzduchu vanoucího z blízkého pohoří Sierra de Gredos. Suché a studené klima je ideální pro dokonalé zrání choriza.  

Všechny produkty firmy J. L. Benito jsou vyrobeny z vepřového masa pocházejícího z prasat rasy Duroc. Vepři rasy Duroc, podobně jako iberská prasata, mají větší infiltraci tuku do svalové tkáně. To přináší výrobkům používajícím právě rasu Duroc větší kvalitu a šťavnatost. Duroc je také jediná rasa, se kterou se oficiálně mohou křížit právě iberská prasata aniž by ztratila certifikaci iberského prasete.

Chorizo je baleno ve vakuu a můžete ho skladovat v lednici nebo ve spíži se stabilní teplotou.  Před kozumací doporučujeme chorizo vyndat z vakua alespoň dvě hodiny předem.

Doporučujme konzumovat v pokojové teplotě. Nebudete-li jíst salám delší dobu, je dobré potřít řez olivovým olejem, abyste zpomalili vysoušení salámu. Chorizo krájejte na slabé plátky.

Specifikace
hmotnost  cca 350g
délka zrání 1 - 2 měsíce
složení vepřové maso, sůl, koření

výrobce a oblast původu

J. L. Benito

La Colilla, Sierra de Gredos