» Největší jamón v historii lidstva

Největší jamón v dějinách pochází z gigantického iberského prasete, o němž bude ještě řeč v jiném příspěvku. Nyní postačí, prozradíme-li, že porodní hmotnost tohoto prasete byla 1.5 tuny. Vraťme se ale k jamónu. 

Největší jamón v dějinách měřil 25 metrů, vážil 18 tun a byl produktem malé rodinné farmy Dehesa Paladua v provincii Huelva. 

Proces zrání na čerstvém vzduchu začal 20. září roku 1882 a trval až do roku 1931. Poté mistr šunkař Pedro Jimenéz učinil zkušební vrt, kterým v hloubce 3 metrů zjistil nedostatečný stupeň vyzrání a navrhl dalších 18 let zrání. Roku 1959 byl jamón slavnostně prohlášen za vyzrálý. 

Jamón byl zkrájen následujícího roku na mezinárodním srazu milovníků šunky (MSMŠ) ve španělském Oviedu.

Je zajímavé, že od té doby se ve Španělsku jamón podobné velikosti neobjevil. Není také jasné, proč se z gigantického prasete udělal jamón jeden a nikoliv dva.