» Srovnávací experiment z let 1931 - 1946

Zdroj: Kronika jamónu 

V dnešním příspěvku si připomeneme významný moment v dějinách sušené španělské šunky.

V roce 1931 došlo v jednom malém španělském městě (Loja) k zajímavému experimentu. José Miguel Lopéz Perez se rozhodl kvůli nižší ceně jíst už jen jamón s E250 a E252 (tehdejší novinku). 

Jeho manželka Maria Encarni Rodriguéz Lopéz se k němu však nepřipojila a nadále baštila tradiční jamón, jehož jediným konzervantem byla mořská sůl.

Výsledek experimentu zachycuje tato zajímavá momentka z roku 1946, na níž Maria Encarni vyprovází pohledem na poslední cestu svého mrtvého manžela. 

Tím se Maria Encarni Rodriguéz Lopéz stává symbolem boje proti karcinogenním konzervantům. José Miguel se naproti tomu stává jednou z jejich mnoha obětí. 

Na tomto konkrétním případě lze vidět, že nižší cena někdy může znamenat kratší život a být tedy v konečném součtu kontraproduktivní.