Obr. Společnost Jamón na firemní poradě (skupinka vlevo). Foto Martin Parula.
David a Lukáš
-
David Valtr - jednatel
David má rád jamón od svých třinácti let, kdy byl s rodiči poprvé na dovolené ve Španělsku. Od té doby se tam neustále vrací a snaží se naučit španělsky. Marně. Po deseti letech na vedoucích pozicích v PR se rozhodl věnovat svou energii projektu, který nebude činit nic menšího než dělat lidem radost. Nyní o sobě David mluví jako o misionáři, který z českých domácností vymýtí zlo jedovatých uzenin a nahradí ho voňavým kusem autentického jamónu. -
Lukáš Beneš - jednatel
Lukáš tráví volný čas na tzv. studijních pobytech v andaluských barech a tržnicích, kde neúnavně hledá ten nejjemnější jamón, nejlahodnější salámy a nejzajímavější olivové oleje pro vaše jazyky. Je agentem, který pro vás navštěvuje výrobce a na základě složitého klubka kritérií vybírá ty nejlepší z nejlepších, aby se na váš stůl dostaly opravdové drahokamy španělské gastronomie. Je držitelem profesionální cortadorské licence.
Vznik
Společnost Jamón, s.r.o., vznikla jako vysněná společnost čtyř přátel v roce 2011 s cílem nabídnout v České republice v plné autenticitě jamón. Nechtěli jsme mít jamón jako jeden z mnoha produktů. Chtěli jsme mít jenom jamón, jamónem žít a jamón našim krajanům ukázat s celou jeho bohatou kulturou. Nechali jsme tedy všeho, opustili všechny ostatní projekty a vrhli se na jamón.
Jamón bez aditiv
Hledali jsme pouze tradiční, přírodně sušený jamón bez dusitanů a dusičnanů a toto elementární kritérium, kterému jsme věrni u všech svých produktů až dodnes, je určujícím momentem našeho portfólia.
Vzlet jamónu
Od prvních okamžiků bylo jasné, že se jamón Čechům líbí, že k němu mají intimní vztah, jakoby ho znali již odjakživa. Start byl krásný a raketový, přivezli jsme několikrát profesionálního cortadora, zřídili vlastní sklad, objížděli restaurace, pořádali kurzy a degustace, spustili eshop a radovali se z úspěchu.
Extrapanenský olivový olej
Po několika letech jsme rozšířili nabídku o intenzivní olivový olej Laguna de la fuente de piedra s rekordně nízkou aciditou 0.1 %. Chtěli jsme mít nejprve pouze doplněk jamónu pro naše firemní klienty, ale brzy se z olivového oleje stala další důležitá větev našeho podnikání.
Salámy bez dusitanů
Další organickým krokem byly salámy z iberských prasat té nejvyšší kvality, které navzdory industriálním škarohlídům tvrdícím opak zrají přírodně bez použití dusitanových solí.
Dnes
Dnes již vlastníme půlku České republiky a honíme se v Lamborghini. Ba ne, ale jsme nejvýznamnější dovozce španělské sušené šunky a stali jsme se jednoznačnou referencí pro kohokoliv, kdo se chce dozvědět něco o fascinujícím světě španělské sušené šunky a kdo jí především chce v té nejlepší možné kvalitě ochutnat.