![Recepty: Garbanzos con espinacas - cizrna se špenátem](https://jamon.cz/doc/1478-2/single-default/tapas-Garbanzos-con-espinacas-cizrna-spenat.jpg)
Co jsou garbanzos con espinacas a kde se jedí?
Garbanzos con espinacas je cizrna se špenátem v husté aromatické omáčce z opečeného chleba, rajčete, česneku a římského kmínu. Jedná se oblíbenou tapu typickou zejména v tapas barech v anadluzské Seville. Exotická chuť římského kmínu je dědictvím doby arabské nadvlády a cizrna se špenátem je zase oblíbenou historickou kombinací židovských obyvatel na území dnešní Andalusie.
Na co si dávat pozor?
Recept je jednoduchý a tolerantní. Není lehké ho zkazit. Je nutné mít moždíř nebo kuchyňský robot pro spojení ingrediencí omáčky. Moždíř umožňuje lepší kontrolu nad texturou omáčky, ale v tomto případě je výsledek v robotu stejně dobrý. Kvůli různým velikostem suché cizrny na trhu je trochu složité trefit přesný čas vaření pro správnou konzistenci. Máte-li k dispozici čerstvý špenát, přepečlivě ho umyjte, protože je mistrem v přenášení hlíny.
Suchá cizrna nebo cizrna z konzervy?
Konzervovaná cizrna mívá občas zbytečné konzervanty. Zkontrolujte si etiketu, jestli si s cizrnou nekupujete něco škodlivého. Dáte-li přesto přednost konzervě (sklenici), dejte si pozor na to, abyste cizrnu jen ohřáli a nevařili dlouho. Bývá totiž většinou na hraně a skoro za hranou rozvařenosti. Přesto vám rozhodně doporučujeme udělat jí z konzervy než vůbec.
Suchou cizrnu je nutno namočit přes noc na 8-12 hodin do studené vody a pak vařit v závislosti na vodě a velikosti cizrny buď v normálním hrnci hodinu nebo v papiňáku 20-30 minut. Cizrna by neměla být rozvařená.
Mražený nebo čerstvý špenát?
Recept se ve Španělsku dělá stejně často z mraženého špenátu jako z čerstvého, takže není žádný problém, nemáte-li čerstvý.
Recept: Garbanzos con espinacas - cizrna se špenátem
Ingredience:
- 500g uvařené cizrny (200g suché)
- 300g mraženého špenátu (500g čerstvého)
- 2 oloupané stroužky česneku
- 1 krajíc bílého chleba (3 krajíce bagety)
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 100 ml rajčatového pyré
- 1 lžíce jablečného octa
- 100ml vody
- 100ml olivového oleje
- Sůl
Postup:
- V dostatečně velkém hrnci spolu se 3 lžícemi vody na středním plameni rozmrazíme mražený špenát (vaříme cca 10 minut). Špenát občas promíchejte a kontrolujte, aby se nelepil na stěny hrnce. V případě čerstvého špenátu listy perfektně omyjte pod tekoucí vodou, naskládejte je do velkého hrnce s trochou vody, mírně osolte a na středním plameni počkejte, až se vám všechny čerstvé listy “zhroutí” na dno hrnce.
- Špenát nakrájejte na prkénku ostrým nožem a dáme stranou.
- Na hluboké pánvi rozehřejte olivový olej. Osmažte stroužky česneku do světle hnědé barvy. Osmažte krajíc chleba z obou stran do zlatova. Do mixéru dejte osmažený česnek, osmažený chléb, kmín, papriku, rajčatové pyré, sůl, 100ml vody, 2 lžíce olivového oleje a ocet. Rozmixujte do hladka. Výsledkem by měla být hustá omáčka.
Obr. Vpravo ingredience v mixéru před spuštěním, vlevo hotová cizrna se špenátem - Do stejné pánve na středním ohni do zbylého oleje po smažení česneku a chleba přidáme nasekaný špenát, několik minut provaříme v oleji, přidáme omáčku z mixéru a cizrnu. Dobře promícháme a necháme 5 minut vařit, aby se všechny ingredience spojily a ohřály. Ochutnejte a případně dosolte. Výsledek by neměl být suchý. Pokud se vám vyvaří příliš vody, můžete přidat vodu po lžících. Servírujte horké nebo teplé s bílým chlebem.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!