Co jsou garbanzos con espinacas a kde se jedí?
Garbanzos con espinacas je cizrna se špenátem v husté aromatické omáčce z opečeného chleba, rajčete, česneku a římského kmínu. Jedná se oblíbenou tapu typickou zejména v tapas barech v anadluzské Seville. Exotická chuť římského kmínu je dědictvím doby arabské nadvlády a cizrna se špenátem je zase oblíbenou historickou kombinací židovských obyvatel na území dnešní Andalusie.
Na co si dávat pozor?
Recept je jednoduchý a tolerantní. Není lehké ho zkazit. Je nutné mít moždíř nebo kuchyňský robot pro spojení ingrediencí omáčky. Moždíř umožňuje lepší kontrolu nad texturou omáčky, ale v tomto případě je výsledek v robotu stejně dobrý. Kvůli různým velikostem suché cizrny na trhu je trochu složité trefit přesný čas vaření pro správnou konzistenci. Máte-li k dispozici čerstvý špenát, přepečlivě ho umyjte, protože je mistrem v přenášení hlíny.
Suchá cizrna nebo cizrna z konzervy?
Konzervovaná cizrna mívá občas zbytečné konzervanty. Zkontrolujte si etiketu, jestli si s cizrnou nekupujete něco škodlivého. Dáte-li přesto přednost konzervě (sklenici), dejte si pozor na to, abyste cizrnu jen ohřáli a nevařili dlouho. Bývá totiž většinou na hraně a skoro za hranou rozvařenosti. Přesto vám rozhodně doporučujeme udělat jí z konzervy než vůbec.
Suchou cizrnu je nutno namočit přes noc na 8-12 hodin do studené vody a pak vařit v závislosti na vodě a velikosti cizrny buď v normálním hrnci hodinu nebo v papiňáku 20-30 minut. Cizrna by neměla být rozvařená.
Mražený nebo čerstvý špenát?
Recept se ve Španělsku dělá stejně často z mraženého špenátu jako z čerstvého, takže není žádný problém, nemáte-li čerstvý.
Recept: Garbanzos con espinacas - cizrna se špenátem
Ingredience:
- 500g uvařené cizrny (200g suché)
- 300g mraženého špenátu (500g čerstvého)
- 2 oloupané stroužky česneku
- 1 krajíc bílého chleba (3 krajíce bagety)
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 100 ml rajčatového pyré
- 1 lžíce jablečného octa
- 100ml vody
- 100ml olivového oleje
- Sůl
Postup:
- V dostatečně velkém hrnci spolu se 3 lžícemi vody na středním plameni rozmrazíme mražený špenát (vaříme cca 10 minut). Špenát občas promíchejte a kontrolujte, aby se nelepil na stěny hrnce. V případě čerstvého špenátu listy perfektně omyjte pod tekoucí vodou, naskládejte je do velkého hrnce s trochou vody, mírně osolte a na středním plameni počkejte, až se vám všechny čerstvé listy “zhroutí” na dno hrnce.
- Špenát nakrájejte na prkénku ostrým nožem a dáme stranou.
- Na hluboké pánvi rozehřejte olivový olej. Osmažte stroužky česneku do světle hnědé barvy. Osmažte krajíc chleba z obou stran do zlatova. Do mixéru dejte osmažený česnek, osmažený chléb, kmín, papriku, rajčatové pyré, sůl, 100ml vody, 2 lžíce olivového oleje a ocet. Rozmixujte do hladka. Výsledkem by měla být hustá omáčka.
Obr. Vpravo ingredience v mixéru před spuštěním, vlevo hotová cizrna se špenátem - Do stejné pánve na středním ohni do zbylého oleje po smažení česneku a chleba přidáme nasekaný špenát, několik minut provaříme v oleji, přidáme omáčku z mixéru a cizrnu. Dobře promícháme a necháme 5 minut vařit, aby se všechny ingredience spojily a ohřály. Ochutnejte a případně dosolte. Výsledek by neměl být suchý. Pokud se vám vyvaří příliš vody, můžete přidat vodu po lžících. Servírujte horké nebo teplé s bílým chlebem.
Není to moždíř, ale hmoždíř, protože s ním hmoždíme…
Dobrý den, děkujeme za poznámku. Podle Akademického slovníku současné čestiny lze použít oba tvary, tj. moždíř či hmoždíř.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!