Recept: Tapas - Pimientos de Padrón (španělské papričky) - Jamon.cz

Co jsou pimientos de Padrón

Pimientos de Padrón (padrónské papričky) jsou malé zelené papričky pěstované tradičně ve španělské Galícii. Jejich hlavní sezóna je od května do října, ale ve Španělsku je můžete koupit po celý rok. Připravují se celé kratičce na horké pánvi a servírují prudce opečené se stonkem, který slouží jako přírodní držátko pro jednohubku.

pimientos de padron - padrónske papričky

Jaký je rozdíl mezi pimientos de Padrón a pimientos de Herbón? 

Pimientos de Padrón neboli padrónské papričky je všeobecně používaný název pro papričky tohoto druhu. Padrón je oblast v Galícii, kam původně přinesli z Mexika jako dárek svým kolegům z kláštera misionáři z nového světa v 16. století. Herbón je městečko v této oblasti, které zastřešuje oficiální chráněný původ. Zatímco se tedy pimientos de Padrón pěstují v mnoha částech Španělska i Maroka, papričky s chráněným původem se pěstují pouze v Galícii v oblasti Padrón a jsou označovány jako pimientos de Herbón.

Jsou pimientos de Padrón pálivé?

V naprosté většině ne, ale zároveň je skoro v každé porci alespoň jedná paprička, která pálí jako ďas. Platí také, že zralejší papričky s barvou přecházející lehce do červena jsou pálivější.

Na co si dávat pozor při výběru papriček?

Papričky by měly být jasně zelené se svěžím leskem, bez hnědých skvrn.

Čím nahradit pimientos de Padrón?

Na jihu Španělsku se k mnoha jídlům jako příloha podávají smažené čerstvé zelené papriky. Jelikož jsou trochu tlustší a pevnější než malé padrónské papričky, snažte se použít co nejmenší a smažte je o minutu či dvě déle.

španělské smažené papriky
Obr.: Padrónské papričky můžete nahradit mladými zelenými paprikami

Na co si dávat pozor při přípravě?

Tato tapa je jedna z nejjednodušších a nelze ji zkazit, drží-li se člověk receptu. Papričky jsou tak jemné, že není třeba bát příliš krátké přípravy. Dají se jíst i čerstvé a vtip je vlastně v tom zkombinovat svěží křupavou dužninu s prudce opečenou kůží a mořskou solí. Je vhodné papričky perfektně usušit, jinak budete mít ze sporáku válečné pole. Budou prskat i tak, ale o trochu méně.

smažení pimientos de padrón
Obr.: Papričky před smažení perfektně osuště, jinak přiletí prskolet

Pondělí, 13. listopadu 2023

Na tom opravdu nelze nic skazit :-D

Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!

On Top
Nákupní košík
Zavřít
Back
Account
Zavřít
Menu
Zavřít