Co jsou pimientos de Padrón
Pimientos de Padrón (padrónské papričky) jsou malé zelené papričky pěstované tradičně ve španělské Galícii. Jejich hlavní sezóna je od května do října, ale ve Španělsku je můžete koupit po celý rok. Připravují se celé kratičce na horké pánvi a servírují prudce opečené se stonkem, který slouží jako přírodní držátko pro jednohubku.
Jaký je rozdíl mezi pimientos de Padrón a pimientos de Herbón?
Pimientos de Padrón neboli padrónské papričky je všeobecně používaný název pro papričky tohoto druhu. Padrón je oblast v Galícii, kam původně přinesli z Mexika jako dárek svým kolegům z kláštera misionáři z nového světa v 16. století. Herbón je městečko v této oblasti, které zastřešuje oficiální chráněný původ. Zatímco se tedy pimientos de Padrón pěstují v mnoha částech Španělska i Maroka, papričky s chráněným původem se pěstují pouze v Galícii v oblasti Padrón a jsou označovány jako pimientos de Herbón.
Jsou pimientos de Padrón pálivé?
V naprosté většině ne, ale zároveň je skoro v každé porci alespoň jedná paprička, která pálí jako ďas. Platí také, že zralejší papričky s barvou přecházející lehce do červena jsou pálivější.
Na co si dávat pozor při výběru papriček?
Papričky by měly být jasně zelené se svěžím leskem, bez hnědých skvrn.
Čím nahradit pimientos de Padrón?
Na jihu Španělsku se k mnoha jídlům jako příloha podávají smažené čerstvé zelené papriky. Jelikož jsou trochu tlustší a pevnější než malé padrónské papričky, snažte se použít co nejmenší a smažte je o minutu či dvě déle.
Obr.: Padrónské papričky můžete nahradit mladými zelenými paprikami
Na co si dávat pozor při přípravě?
Tato tapa je jedna z nejjednodušších a nelze ji zkazit, drží-li se člověk receptu. Papričky jsou tak jemné, že není třeba bát příliš krátké přípravy. Dají se jíst i čerstvé a vtip je vlastně v tom zkombinovat svěží křupavou dužninu s prudce opečenou kůží a mořskou solí. Je vhodné papričky perfektně usušit, jinak budete mít ze sporáku válečné pole. Budou prskat i tak, ale o trochu méně.
Obr.: Papričky před smažení perfektně osuště, jinak přiletí prskolet
Recept: Pimientos de Padrón - papričky opečené na pánvi
Ingredience:
- 200g pimientos de Padrón
- Hrubá (mořská) sůl (či vločky mořské soli)
- 40ml extra panenské olivového oleje
Postup:
- Rozpalte pánev na sucho na nejvyšší plamen. Přidejte olivový olej. Počkejte 20 vteřin.
- Přidejte papričky a smažte je ze všech stran po dobu jedné minuty.
- Nechte je chvíli okapat na papírové utěrce.
- Posypte hrubou solí
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!