Tento snadný a rychlý recept na fazolky s jamónem patří k dalším tradičním receptům andaluské kuchyně zejména na podzim, kdy se trhy zaplní chlupatými zelenými lusky fazolí. Nejčastěji se servírují jako tapas. Granadské tapas bary jsou přírodním habitátem tohoto receptu. Fazole použité v tomto receptu jsou měkké, čerstvě vyloupané z fazolových lusků, které není třeba předem namáčet nebo nějak jinak upravovat.
Recept: Habas con jamón - fava fazole s jamónem
Příprava:
10 min.
Vaření:
20 min.
Celkem:
30 min.
Porce:
4
Ingredience:
Obr.: Čerstvé nevyloupané a vyloupané fava fazole
- 750 g čerstvě vyloupaných nebo zmrazených fazolek
- jedna větší cibule nakrájená na jemno
- jeden stroužek česneku
- 200 g jamónu nakrájeného na drobné kostky - ideálně zbytky od kosti, máte-li celou kýtu
- 50ml suchého sherry nebo suchého bílého vína (volitelné)
- jemně nakrájená petrželová nať
- olivový olej, sůl, pepř
Postup:
- V pánvi s olivovým olejem osmažíme na středním ohni cibulku spolu s česnekem do světle hněda (cca 5 min.).
- Přidáme vyloupané fazole, víno (lze i bez) přikryjeme pokličkou a dusíme 10 až 15 minut, než jsou fazole měkké.
Obr. Víno je volitelné, ale fazole ho v průběhu dušení vstřebají a celková chuť je komplexnější - Přidáme jamón, vše promícháme, osolíme a opepříme, necháme ještě 5 minut dusit a ihned podáváme, zdobené nasekanou listovou petrželkou.
Obr.: Jamón se vlastně jen ohřívá - pouští svou chuť velice rychle a je zbytečné ho dlouze dusit
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!