Bílý chléb pokapaný olivovým olejem s tenkým plátkem dobrého jamónu je největším privilegiem majitelů kvalitního jamónu, které si můžou dopřát každý den. Jednoduchost tohoto jídla nijak nesnižuje jeho vynikající chuť. Ujistěte se, že máte ty nejkvalitnější suroviny. Jelikož se tento pokrm připravuje ze tří základních a absolutně nenahraditelných surovin, je naprosto zásadní, aby byly té nejvyšší jakosti. Raději se tohoto jídla vzdejte, nemáte-li kvalitní extra panenský olej, ručně krájený jamón nebalený v plastu a pokud možno na dřevě pečený bílý chléb (v případě chleba můžete učinit jediný ústupek a koupit si dobře opečený bílý chléb z elektrické pece). Okoralá a vyschlá šunka z plastu, nepropečená bageta či kyselý olivový olej vám dokáže zkazit jakýkoliv požitek, a pokud tedy nejste dobře připraveni, raději si namažte chléb s máslem a posypte ho solí.
Recept: Bílý chléb s olivovým olejem a jamónem
Vaření:
5 min.
Celkem:
5 min.
Porce:
1
Ingredience:
- jamón iberico či serrano ručně nakrájený na průsvitné plátky
- extra panenský olivový olej
- bílý chléb
- (alternativně zralá čerstvá rajčata)
Postup:
Nakrájejte chléb na tenčí krajíce (příliš tlusté krajíce zbytečně ztlumí chuť jamónu), pokapejte je několika kapkami oleje a přidejte jeden plátek jamónu. Vhodnou variací je opéci olejem pokapaný krajíc chleba z obou stran na grilu. Chléb s olejem a jamónem je samotná esence Andalusie, ale nic se nevyrovná komplexní chuti, kterou tomuto krásně jednoduchému jídlu dodá rajčatová šťáva. Je zábavné pozorovat na výletech španělské rodiny, jak krájí velké krajíce bílého chleba a potírají je rozkrojenými rajčaty. Přidáte-li kapku oleje a plátek šunky, uchvátí vás při ochutnání autentický pocit slasti. Nejpohodlnější je nakrájet si k pozdní snídani několik tenkých plátků šunky a udělat jednoduchý rajčatový salát s olivovým olejem a octem. Krajíce chleba poté namáčíme do směsi oleje, rajčatové šťávy a octa na dně salátové mísy, poklademe šunkou a zajídáme salátem.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!