Salmorejo - recept na oblíbené tapas

Salmorejo (čti salmorecho) je lahodné a osvěžující rajčatové pyré ochucené kvalitním vinným octem a syrovým česnekem. Salmorejo pochází z Cordóby, kde tímto chladivým pokrmem chudí strávnící bojovali proti horku a hladu (byli-li opravdu chudí, museli se obejít bez vajíčka a jamónu). Není nic příjemnějšího než se po parném dni posadit na jednu z cordobských teras pod pomerančovníky a osvěžit se sklenkou suchého bílého vína a miskou salmoreja. Nejlepší na salmoreju je, že se dá velice snadno připravit z běžně dostupných ingrediencí i v Čechách a že chutná přijatelně i v případě, že použijete některá z těch umrlčích rajčat, kterými české supermarkety s oblibou zamořují náš trh. Uvidíte sami, že se bez geniální kombinace pikantních rajčat a octa, silné chuti jamónu, vařeného vajíčka a sametového olivového oleje brzy nebudete moci obejít.

Pátek, 26. července 2024
Dobrý den, dříve se do salmoreja přidávala syrová vajíčka, šlehala se s olejem jako při výrobě majonézy, smíchalo se s rozmixovanými rajčaty, později i pečivem. Před třiceti lety, když jsem žila v Cordóbě, se tak připravovalo. Pak z hygienických důvodů se do hmoty začala přidávat natvrdo vařená vejce. Připravovali jsme bez octa.

Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!

On Top
Nákupní košík
Zavřít
Back
Account
Zavřít
Menu
Zavřít