ETIKETA ZEPŘEDU = ČAS NA REKLAMU
Nemyslíme to hanlivě, ale je pravda, že na přední straně etikety se mimo názvu a obchodní značky objevují reklamní slogany. V připadě našeho jamónu zde najdete "Snížený obsah soli" (Contenido reducido en sal), "Bez aditiv" (Sin aditivos) a "Přirozené zrání na čerstvém vzduchu" (Curación natural). U nás najdete na přední straně etikety ještě označení "Hembra", což znamená, že jamón je ze samice prasete. Genderově korektní to není, ale naprostá většina dobrých jamónů je ze samice.
Obr. Etiketa jamónu zepředu
ETIKETA ZEZADU = ČAS NA PRAVDU
Zezadu na etiketě najdete informace, které jsou vyžadovány pro každý výrobek. Jedná se především o složení - v našem případě pouze jamón a sůl a nutriční hodnoty (tam si můžete přečíst, že náš jamón má pouze 1.65 g soli na 100 g). V elipse je sanitární číslo výrobce. Nalepená bílá etiketa obsahuje váhu šunky, datum minimální spotřeby a datum expedice ze skladu ve Španělsku.
Obr. Etiketa jamónu zazadu a šarže
ETIKETA NA KOPÝTKU = ŠARŽE
Podle etikety na kopýtku lze jednoznačně určit z jakého prasete je jamón vyroben. Nejzajímavější na ní jsou vśak dva údaje: hmotnost jamónu před zpracováním a datum, kdy se jamón začal zpracovávat. Datum je ve formátu rok-týden. V našem případě tedy 16-10 znamená, že jamón se začal sušit v 10. týdnu roku 2016 (poznámka pro znalce: jedná se etiketu na kopýtku 18-ti měsíčního jamónu, takže doba sušení i váha před sušením jsou v pořádku).
ČESKÁ ETIKETA
V neposlední řadě má jamón českou etiketu. Tam lze mimo přeložených údajů ze španělské etikety najít také jméno dovozce.