Co jsou churros?
Španělské churros jsou smažené "pruty" z jednoduchého těsta z pšeničné mouky, vody a soli. Nejčastěji se podávají ke snídani s horkou čokoládou. Čtou se čuros.
Kdy se jí churros?
Churros znamenají především sváteční snídaní, a jsou proto ve Španělsku spojené s volným ránem, kdy nemusíte nic dělat a jen posedáváte s novinami. Španělé je ovšem dávno spojili i s předvečerem, kdy se s rodinou posadíte nejlépe v zimě ke stolu a spolu s dětmi křoupete právě usmažené churros či s nějakou fiestou, kde se zastavíte u jednoho ze stánků, ze kterého se na sto honů line směs vůně a pachu rozpáleného oleje. Zde si koupíte do papírového kornoutu, který brzy zprůhlední olejovými skvrnami, 12 vařících churros.
Kde se ve Španělsku churros kupují?
Churros se nejčastěji smaží ve speciálních lokálech zvaných churrería, které kromě churros nedělají nic moc jiného a které mají přesto skoro vždy plno, protože jsou Španělé do churros úplně zbláznění. Většina churrerií má ovšem i populární okénko, u kterého se často tvoří fronta churrofilů, kteří kupují čerstvé churros na doma. Na nejrůznějších fiestách pak najdete churerie pojízdné, kde se spolu s churros často smaží i např. malé sladké koblížky buñuelos. Často můžete narazit na univerzální “freiduría”, kde se prostě smaží, a přes okénko prodává, skoro všechno, co má mouku, od nejrůznějších koblížků, vdolečků, buchtiček a bochánků až po zeleninu či mořské plody obalené v mouce či těstíčku.
Obr. Klasická churreria se smažící pánví, pistolemi na dva druhy churros a spoustou fotogenické špíny - pistoli na churros můžete koupit u nás
Jak jíst churros?
Ikonická kombinace je se sladkou, horkou hustou čokoládou, kterou Španělé už v 16. století vymysleli po tom, co vyladili hořký indiánský drink do neodolatelného sladkého pokušení. Čokoláda je opravdu mnohem hustější, než to, co se u nás za horkou čokádu vydává a často se objednává jeden šálek pro více strávníků, kteří si do něj namáčí špičky svých křupavých churros. Nejedná se ovšem o kombinaci jedinou. Jelikož je čokoláda sladká a hrozně sytá, preferují někteří variantu s horkou kávou s mlékem, která slouží jako náhrada čokolády. Kupodivu se však churros jedí i samotné, jen tak, bez jakéhokoliv namáčení a přestože tomu chudičké ingredience přílíš nenapovídají, jedná se kupodivu o docela chutný snack. Domácí recepty nejčastěji radí obalit čerstvě usmažené churros do cukru nebo směsi cukru a skořice.
Obr. Ve španělské čokoládě stojí lžíce
Původ churros
Churros patří spolu s buñuelos a dalšími méně známými dobrotami do skupiny smažených sladkých delikates s krásným poetickým názvem Frutas de Sartén (ovoce pánve). Jsou s největší pravděpodobností jedním z mnoha arabských dědictví a přežily úspěšně bez jakékoliv změny nejméně od 15. století, bouřlivý vývoj včetně rekatolizace, francouzského vlivu 18. a 19. století a fašismu století minulého.
Druhy churros
Klasické churros
Průřez do tvaru hvězdičky. Těsto obsahuje pouze mouku, vodu a sůl. Nejčastěji jsou rovné.
Churros madrileños (madridské churros)
Menší průměr, stejné složení jako klasické churros. Dělají se tradičně do tvaru smyčky.
Porras (obušky)
Tlustší než churros. Těsto obsahuje navíc trochu jedlé sody a někdy i cukr.
Obr. Porras neboli obušky jsou tlusté a nemají hvězdicovitý průřez
Tejerringos (malažské churros)
Malažská mutace churros. Mají větší průměr a těsto obsahuje navíc i trochu jedlé sody a cukru. Skládají se rovnou z pistole do oleje ve formě obrovských spirál, které se pak již osmažené střihají do cca 20 cm dlouhých churros.
Obr. Tejeringos jsou tlustší a kynutější než klasické churros
Recept na výrobu domácích churros
Udělejte si churros doma podle našeho receptu na výrobu autentických španělských churros.