Recept: Autentické španělské churros (čuros)

Churros chutnají lépe, než se na papíře či obrazovce může zdát.

Těsto

Na těstu nelze vlastně nic zkazit, budete-li se řídit následujícími radami:

  1. Dávejte pozor na to, aby se vám voda nevyvařila. Vařte ji pod pokličkou a hlídejte, abyste mouku hodili ihned, jakmile začne vařit.
  2. Na mouce příliš nezáleží. Stejného výsledku podle našich zkušeností dosáhnete s jakoukoliv hladkou pšeničnou moukou.
  3. Vyplatí se těsto dohníst v ruce, abyste vyloučili jakékoliv suché místo.

Smažení

Oleje je třeba docela dost. Pokud děláte pouze množství uvedené zde, nepřehánějte to s velikostí pánve, abyste do něj nemuseli vlít celou láhev. Slunečnicový olej postačí, můžete ho na smažení churros použít opakovaně. Churros nezanenávají žádné kousky, které by se v oleji přepalovaly. Churros by měly být opravdu v oleji cele ponořeny. Ideální teplota je 170-180 stupňů. Zkuste nejprve osmažit malý kousek a ověřte, jestli je není po osmažení do křupava uvnitř syrový. Nemáte-li teploměr, můžete zkusit starý španělský trik s kouskem chleba. Pokud začne syčet, je olej hotový. Z oleje by se ještě nemělo kouřit.

Servírování

Churros se jedí buď neobalené a namáčejí se pak do kávy s mlékem či horké husté čokolády. Anebo se obalují v cukru či ve směsi cukru a skořice. Poslední varianta je naše nejoblíbenejší stejně jako ve většině Jižní Ameriky.

Neděle, 20. října 2024
Za mě recept super... Dělali jsme se synem úplně poprvé.. Jelikož je těsto hutnější nešlo protlačit přes cukrářský sáček tak jsme ručně dělali větší rohlíčky. Smažení bez problémů nakonec jsme obalily jen v cukru a skořici.... Rychlá chuťovka...
Neděle, 20. října 2024
Se synem jsme také vyzkoušeli recept a za nás super... Jelikož je těsto hutnější nešlo nám protlačit tak jsme z toho vytvořili rohlíčky... snažit šli krásně, těsto nebylo vůbec syrové.... Obalil jsme ve skořici a cukru ... A výsledek je rychlé dobrota
Čtvrtek, 17. října 2024

Dobrý den, i když jsem je dělala pistolí, a těsto opravdu dobře propracovala, jsme všichni popálení! Můj syn říká, že jsme tady měli olejové bomby! Strop a celá kuchyně je mastná! Churros létaly všude...Můj manžel dopadl nejhůře, má dost velké popáleniny na ruce, odstavoval hrnec z plotny. Nevíme zda nebude nutné ošetření u lékaře. Jen souhrou náhod jsme nedopadli hůře!!! Byla tady i naše labradorka a tu to taky poprskalo, naštěstí má kožich...🤔😠😡😡😡😡😩 Nepřijde mi úplně normální uveřejnit recept,který ohrožuje lidské životy!!!

Dobrý den, děkujeme za komentář. Upozorňujeme tedy všechny kuchaře a kuchařky, že olej je horký a může prskat. Doporučujeme přikrýt pánev mřížkou nebo poklicí (pokud chcete odstavit z plotny, tak skutečně je dobré nepanikařit, pánev nejdříve zakrýt, a teprve pak pánev odstavit). Jinak pokud se jednalo o výbuchy, tak těsto potřebovalo přece jenom lépe zpracovat.

Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!

On Top
Nákupní košík
Zavřít
Back
Account
Zavřít
Menu
Zavřít