Churros chutnají lépe, než se na papíře či obrazovce může zdát.
Těsto
Na těstu nelze vlastně nic zkazit, budete-li se řídit následujícími radami:
- Dávejte pozor na to, aby se vám voda nevyvařila. Vařte ji pod pokličkou a hlídejte, abyste mouku hodili ihned, jakmile začne vařit.
- Na mouce příliš nezáleží. Stejného výsledku podle našich zkušeností dosáhnete s jakoukoliv hladkou pšeničnou moukou.
- Vyplatí se těsto dohníst v ruce, abyste vyloučili jakékoliv suché místo.
Smažení
Oleje je třeba docela dost. Pokud děláte pouze množství uvedené zde, nepřehánějte to s velikostí pánve, abyste do něj nemuseli vlít celou láhev. Slunečnicový olej postačí, můžete ho na smažení churros použít opakovaně. Churros nezanenávají žádné kousky, které by se v oleji přepalovaly. Churros by měly být opravdu v oleji cele ponořeny. Ideální teplota je 170-180 stupňů. Zkuste nejprve osmažit malý kousek a ověřte, jestli je není po osmažení do křupava uvnitř syrový. Nemáte-li teploměr, můžete zkusit starý španělský trik s kouskem chleba. Pokud začne syčet, je olej hotový. Z oleje by se ještě nemělo kouřit.
Recept: Autentické španělské churros (čuros)
Ingredience:
- 250 ml (1 hrníček) hladká mouka (pšeničná)
- 250 ml (1 hrníček) voda
- 1/2 čajová lžička soli
- Cukr krystal na obalení
- (Skořice - nemusí být)
- Rostlinný olej na smažení (churros musí být zcela ponořené)
- Pistole na výrobu churros (můžete koupit u nás na shopu) nebo v nouzi cukrářský sáček
Postup:
- V hlubokém hrnci přiveďte k varu vodu se solí.
- Jakmile voda začne vařit, přidejte najednou mouku (co nejrychleji - mějte tedy odváženou mouku připravenou v misce), odstavte z ohně a dřevěnou vařečkou mouku rázně a poctivě vmíchejte, takže vytvoříte homogenní, kompaktní, dost husté těsto. Zkontrolujte, aby nikde nebyly zbytky suché mouky a vše bylo řádně promíchané. Těsto můžete a nemusíte ještě ručně stlačit na válu, abyste si byli jísti, že uvnitř nezbyde žádná bublina.
Obr.: Těsto je šikovné utvarovat do šišky podobného průměru, jaký má pistole. - Těsto (může být klidně teplé) nacpěte do pistole na výrobu churros nebo do cukrářského sáčku. Pistole je v tomto případě vhodná kvůli tomu, že dokáže těsto hezky stlačit a zabrání tak vzniku bublin, které pak při smažení dělají neplechu (olejové exploze/rakety typu pánev->košile).
Obr.: Strojek na výrobu churros - bez něj churros udělat jdou, ale smažení je plné nepříjemných překvapení - Udělejte dlouhého hada na utěrku a nožem pak oddělte již na utěrce malé hádky o délce cca 10 cm. Anebo nůžkami střihejte churros rovnou, když vycházejí z pistole.
Obr.: tři různé tvary churros podle tří různých násad pistole. Vlevo nahoře 3 churros s dutinou pro plnění, vlevo dole plné větší churros a vpravo ve dvou řadách menší churros - V pánvi rozehřejte olej na středním plameni (na naší desce číslo 7 z 9). Máte-li teploměr, ideální teplota je 170-180º C. Oleje musí být dost na to, aby byly churros zcela ponořené. Usmažte po jednotlivých dávkách churros do zlatova z obou stran. Vtip je v tom, aby se churros na povrchu nespálily a uvnitř nezůstaly syrové. Záleží na průměru churros. Děláte-li churros s cukrářským sáčkem, dávejte pozor na případné bubliny a olejové bomby - je lepší pak smažit s poklicí. Smažte raději po menších dávkách, ať se vám olej neochladí.
TIP: Usmažte nejprve pouze jeden churro a vyzkoušejte, jestli je hezky křupavý a přitom uvnitř udělaný.
Obr. U tlustších churros hrozí, že zůstanou uvnitř syrové. Smažte tedy raději na středním plameni. - Do zlatova osmažené churros nechte okapat na papírové utěrce.
Obr.: Churros nechte chvíli okapat na papírové utěrce - Obalte v cukru nebo ve směsi cukru a skořice. Chcete-li si churros namáčet do horké čokolády, pak je nechte bez cukru. Konzumujte ihned.
Servírování
Churros se jedí buď neobalené a namáčejí se pak do kávy s mlékem či horké husté čokolády. Anebo se obalují v cukru či ve směsi cukru a skořice. Poslední varianta je naše nejoblíbenejší stejně jako ve většině Jižní Ameriky.
Bomby! Olej prskal všude - celá kuchyně, i strop, i stěny, i já - postříkané ještě těstem z oleje, i olejem - všude. Mám popálené ruce na zádech i kolem oka. Ještěže jsem zareagovala rychle, a že mi ten olej neprskl do oka! To musí být něco jinak děláno !!!. Podotýkám, že jsem dělala vše regulérní - těsto vypracované, hladké, Pistole originální na Churros!
Dobrý den, děkujeme za komentář. Ano, olej může prskat – zhoršuje se to pokud zůstanou uvnitř v těstě vzduchové díry, což se s pistolí na churros zase tolik nestává. Pokud je problémem voda, doporučuje se olej před smažením posolit. V každém případě doporučujeme mít po ruce poklici nebo sítku pro zakrytí pánve!
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!