![Recept: Autentické španělské churros (čuros)](https://jamon.cz/doc/27-2/single-default/churros-curos-recept.jpg)
Churros chutnají lépe, než se na papíře či obrazovce může zdát.
Těsto
Na těstu nelze vlastně nic zkazit, budete-li se řídit následujícími radami:
- Dávejte pozor na to, aby se vám voda nevyvařila. Vařte ji pod pokličkou a hlídejte, abyste mouku hodili ihned, jakmile začne vařit.
- Na mouce příliš nezáleží. Stejného výsledku podle našich zkušeností dosáhnete s jakoukoliv hladkou pšeničnou moukou.
- Vyplatí se těsto dohníst v ruce, abyste vyloučili jakékoliv suché místo.
Smažení
Oleje je třeba docela dost. Pokud děláte pouze množství uvedené zde, nepřehánějte to s velikostí pánve, abyste do něj nemuseli vlít celou láhev. Slunečnicový olej postačí, můžete ho na smažení churros použít opakovaně. Churros nezanenávají žádné kousky, které by se v oleji přepalovaly. Churros by měly být opravdu v oleji cele ponořeny. Ideální teplota je 170-180 stupňů. Zkuste nejprve osmažit malý kousek a ověřte, jestli je není po osmažení do křupava uvnitř syrový. Nemáte-li teploměr, můžete zkusit starý španělský trik s kouskem chleba. Pokud začne syčet, je olej hotový. Z oleje by se ještě nemělo kouřit.
Recept: Autentické španělské churros (čuros)
Ingredience:
- 250 ml (1 hrníček) hladká mouka (pšeničná)
- 250 ml (1 hrníček) voda
- 1/2 čajová lžička soli
- Cukr krystal na obalení
- (Skořice - nemusí být)
- Rostlinný olej na smažení (churros musí být zcela ponořené)
- Pistole na výrobu churros (můžete koupit u nás na shopu) nebo v nouzi cukrářský sáček
Postup:
- V hlubokém hrnci přiveďte k varu vodu se solí.
- Jakmile voda začne vařit, přidejte najednou mouku (co nejrychleji - mějte tedy odváženou mouku připravenou v misce), odstavte z ohně a dřevěnou vařečkou mouku rázně a poctivě vmíchejte, takže vytvoříte homogenní, kompaktní, dost husté těsto. Zkontrolujte, aby nikde nebyly zbytky suché mouky a vše bylo řádně promíchané. Těsto můžete a nemusíte ještě ručně stlačit na válu, abyste si byli jísti, že uvnitř nezbyde žádná bublina.
Obr.: Těsto je šikovné utvarovat do šišky podobného průměru, jaký má pistole. - Těsto (může být klidně teplé) nacpěte do pistole na výrobu churros nebo do cukrářského sáčku. Pistole je v tomto případě vhodná kvůli tomu, že dokáže těsto hezky stlačit a zabrání tak vzniku bublin, které pak při smažení dělají neplechu (olejové exploze/rakety typu pánev->košile).
Obr.: Strojek na výrobu churros - bez něj churros udělat jdou, ale smažení je plné nepříjemných překvapení - Udělejte dlouhého hada na utěrku a nožem pak oddělte již na utěrce malé hádky o délce cca 10 cm. Anebo nůžkami střihejte churros rovnou, když vycházejí z pistole.
Obr.: tři různé tvary churros podle tří různých násad pistole. Vlevo nahoře 3 churros s dutinou pro plnění, vlevo dole plné větší churros a vpravo ve dvou řadách menší churros - V pánvi rozehřejte olej na středním plameni (na naší desce číslo 7 z 9). Máte-li teploměr, ideální teplota je 170-180º C. Oleje musí být dost na to, aby byly churros zcela ponořené. Usmažte po jednotlivých dávkách churros do zlatova z obou stran. Vtip je v tom, aby se churros na povrchu nespálily a uvnitř nezůstaly syrové. Záleží na průměru churros. Děláte-li churros s cukrářským sáčkem, dávejte pozor na případné bubliny a olejové bomby - je lepší pak smažit s poklicí. Smažte raději po menších dávkách, ať se vám olej neochladí.
TIP: Usmažte nejprve pouze jeden churro a vyzkoušejte, jestli je hezky křupavý a přitom uvnitř udělaný.
Obr. U tlustších churros hrozí, že zůstanou uvnitř syrové. Smažte tedy raději na středním plameni. - Do zlatova osmažené churros nechte okapat na papírové utěrce.
Obr.: Churros nechte chvíli okapat na papírové utěrce - Obalte v cukru nebo ve směsi cukru a skořice. Chcete-li si churros namáčet do horké čokolády, pak je nechte bez cukru. Konzumujte ihned.
Servírování
Churros se jedí buď neobalené a namáčejí se pak do kávy s mlékem či horké husté čokolády. Anebo se obalují v cukru či ve směsi cukru a skořice. Poslední varianta je naše nejoblíbenejší stejně jako ve většině Jižní Ameriky.
Tak takhle opravdu pravé churos tvrdé být nemá bohužel vám tam chybí jedna přísada. Máme barák na Tennerife byli jsme x krát na pevninském Španělsku a nikdo ho takhle tvrdé nemá
Dobrý den, děkujeme za zpětnou vazbu. Zamysleli jsme se, proč těsto vychází příliš tvrdé a našli jsme jednoduché vysvětlení. V receptu se dává stejný objem mouky jako vody - 250 ml, a nikoliv 250 g mouky a 250 g vody. Pro jistotu jsme přidali do závorky, že to je jeden hrníček, aby to bylo úplně jasné. Jinak ve Španělsku ještě existuje varianta churros, tzv. porras nebo tejerringos, kam se přidává také jedlá soda. Výsledný produkt je díky jedlé sodě výrazně nadýchaný. Recept na ně máme v plánu, tak snad již brzy!
Těsto bylo tak tuhé, že nešlo protlačit ničím. Musela jsem vyválet. I tak po vysmažení byly tyčinky tvrdé.
Dobrý den, každá mouka je trochu jiná, a proto je občas nutné do příliš tuhého těsta použít více vody. Výsledná konzistence těsta by měla být dostatečně flexibilní, aby těsto bylo možno tvarovat bez námahy (jen o něco tužší než plastelína). Pozor těsto ale nemůže být tekuté!
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!