Španělsko

Jak očistit kalamáry (olihně?)

Čištění kalamárů je velice snadné a nebudete k němu potřebovat žádné speciální nástroje, ani přílišnou šikovnost. Oddělit tělo, od hlavy, vyprázdnit tělní dutinu, zbavit tělo povrchové blány a...

Co je queso Manchego (sýr Manchego)?

Queso Manchego je nejznámější španělský sýr. Pochází z oblasti La Mancha a vyrábí se z mléka tradiční rasy ovcí Manchega. Zraje minimálně 30 dní a má velice výraznou trvalou chuť, která u velmi...

Sedm smrtelných hříchů páchaných při krájení jamónu

Pokud chcete krájet jamón profesionálně, měli byste se vyvarovat následujících sedmi hříchů, které jamónští začátečníci často páchají.

Jak se čistí čerstvé ančovičky?

Názorný návod na čištění a filetování čerstvých ačoviček.

Co to jsou churros?

Španělské churros jsou smažené "pruty" z jednoduchého těsta z pšeničné mouky, vody a soli. Nejčastěji se podávají ke snídani s horkou čokoládou. Čtou se čuros.

Co je to ančovička?

Co je ančovička, jak se zpracovává a jak se používá ve španělské a italské kuchyni.

Polyfenoly, zázračná esence olivových olejů

Co jsou to polyfenoly,  kde je najdete a jaké mají účinky

Jak se chovat na španělském trhu?

Nakupovat na španělské tržnici může být velký stres pokud nevíte, jak to tam chodí. Připravili jsme pro vás pár pravidel, která udělají rodilého Španěla i z pláže ožehnutého turisty.

Co jsou tapas?

Tapas ve Španělsku může být prakticky jakékoliv jídlo v malé podobě. Ačkoliv jsme viděli i sushi-tapas, některé druhy tapas jsou přece jenom o něco známější. Následující článek vám je přiblíží a...

Život s jamónem v době karantény

Když je člověk zavřený (doma, na chatě, ve vězení atd.) utíká mu čas lépe pokud má u sebe jamón. S jamónem totiž homo sapiens umí vymyslet spoustu srandy.

Co se jí na Velikonoce a velikonoční půst ve Španělsku?

Velikonoce alias Semana Santa jsou ve Španělsku událostí první třídy. Vedle náboženské roviny je to doba pro setkání a společná jídla. Jednoznačný prim mezi ingrediencemi velikonočních jídel pak...

Rozdíl mezi českou slaninou, anglickou slaninou,...

Pustili jsme se do srovnání do jisté míry nesrovnatelných produktů. Česká vařená slanina vs. anglický uzený bacon a do toho všeho sušená pancetta a ještě více sušený jamón. Podívejte se, kde všude...

Španělská snídaně

Nárok na snídani v baru by měl být pro Španěle zakotven v ústavě. I při sebevětší krizi si Španěl na snídani nenechá sáhnout. Snídaně má své náležitosti a pokud zrovna nechcete snídat jogurt s...

Štědrovečerní večeře ve Španělsku

Ve Španělsku je štědrovečerní večeře o hodně méně svázaná pravidly než večeře česká. Jedná se o veliké rodinné setkání, které je veselé a hlučné a prokládá se opulentním výběrem jídel.

Co je to jamón de bellota?

Jamón de bellota je označení pro nejkvalitnější španělskou sušenou šunku z iberských prasat chovaných ve volném výběhu a krmených žaludy. Objasníme, jakou dietu musi iberské prase dodržovat, aby...

Španělský týden v Lidlu 2019

Nekompromisní recenze španělského týdne v Lidlu z roku 2019. Vyhrály sýry a alkohol (ten nemůže nevyhrát ;).; Prohrály opět uzeniny (díky éčkům) a olivy (fuj, to se nedalo jíst). Tak zase za rok.

Recenze restaurace Aponiente se třemi michelinskými...

Podrobná recenze restaurace Aponiente se třemi michelinskými hvězdami.

Marrano de San Antón aneb pašík Atonín

První španělské slovo každého španělofila je fiesta. Není to žádná náhoda - ve Španělsku totiž mají fiestu snad úplně na všechno. My vám představíme fiestu iberského prasete - Marrano de San Antón,...
On Top
Nákupní košík
Zavřít
Back
Account
Zavřít
Menu
Zavřít