Kolik stojí doprava?
Ceník dopravy naleznete v sekci Vše o nákupu.
Jak funguje výzvední místo.
Je třeba zboží objednat na jamon.cz a vybrat při objednávkovém procesu nejbližší výzvední místo. Je-li objednávka zadána do 11:00, odesíláme tentýž den a zboží je k vyzvednutí následující pracovní den na výzvedním místě. Zákazník je informován sms zprávou, jakmile je objednávka připravena k vyzvednutí.
Jste přímý dovozce nabízených produktů?
Ano, všechny naše produkty dovážíme přímo ze Španělska.
Máte vše skladem?
Ano, vše zobrazené na jamon.cz je skladem a je expedováné tentýž den při objednávce do 11:00.
Jak dlouho trvá dodání od objednávky?
Objednávky zadané do 11:00 se odesílají tentýž den a doručují následující pracovní den. Zadáte-li objednávku po 11:00 a přesto potřebujete mít objednávku následující pracovní den, zavolejte nám a pokusíme se expedici zařídit.
Jaký je rozdíl mezi jamónem serrano a jamónem ibérico?
Jamón serrano se vyrábí z normálních bílých prasat, jamón ibérico naproti tomu ze speciální rasy černých iberských prasat. Jamón ibérico je dražší a prémiovější sušená šunka. Více o rozdílu mezi jamónem serrano a ibérico.
Co je jamón?
Jamón je tradiční španělská sušená šunka. Čerstvé kýty se nasolí a poté suší na vzduchu v tzv. secaderu po dobu až 3 let. Více o tom, co je to jamón a jak se dělí.
Co je jamón ibérico?
Jamón ibérico je španělská sušená šunka vyráběná ze speciální rasy černých prasat. Ve srovnání s jamónem serrano či parmskou šunkou se jedná o prémiovější produkt. Jamón ibérico se vyznačuje trvalejší chutí, větší infiltrací tuku a větším podílem nenasycených mastných kyselin. Více v článku Co je to jamón a jak se dělí.
Co je jamón serrano?
Jamón serrano je španělská sušená šunka vyráběná z běžných bílých prasat. Jde tedy o srovnatelný produkt s prosciutto di Parma nebo di San Daniele. Naproti tomu jamón ibérico pochází ze speciální rasy černých iberských prasat a jde o prémiovější produkt nesrovnatelný s jinou sušenou šunkou. Více v článku Co je to jamón a jak se dělí.
Jaký je rozdíl mezi průmyslovým a tradičním jamónem?
V případě průmyslově vyráběného jamónu se zpravidla ke konzervaci používá dusitanová sůl a sušení se urychluje v klimatizovaných komorách. Tradiční jamón používá ke konzervaci pouze sůl a sušení probíhá velice pomalu bez urychlování v přirozených klimatických podmínkách.
Jaký je rozdíl mezi španělským jamónem a italským prosciuttem?
Jamón serrano je stejně jako italské prosciutto crudo vyroben z bílých prasat a jedná se tedy o velice podobný produkt, který nicméně vykazuje určité odlišnosti. Jamón ibérico je naproti tomu zcela unikátní fenomén, neboť pochází ze speciální rasy černých iberských prasat, která šunce propůjčují mnohem výraznější a trvalejší chuť. Více v článku o rozdílu mezi španělskou a italskou sušenou šunkou.
Mám na jamónu plíseň, co mám dělat?
Plíseň na povrchu je přirozená součást jamónu, která se záměrně kultivuje při procesu zrání, protože slouží jako ochrana před škůdci. Plíseň neprorůstá kvůli nízké aktivitě vody a vysoké salinitě z povrchu dovnitř šunky. Plíseň je pouze třeba otřít papírovou utěrkou namočenou v oleji.
Jak jamón skladovat?
Jamón na kosti skladujte v pokojové teplotě. Před nakrojením vám vydrží velice dlouho. Po nakrojení skladujte rovněž v pokojové teplotě, ale zabraňte přikrytím vysoušení řezu. Jamón bez kosti doporučujeme skladovat v lednici. Po vybalení zabalte pro skladování jamón do potravinářské fólie. Podrobněji v článku o Skladování jamónu.
Můžu jamón zmrazit?
Ano, jamón a jiné sušené šunky lze zmrazit. Jamón musí být dobře zabalen a musí být zmrazen co nejrychleji, tj. ideálně po jednom kusu. Naopak rozmrazení by mělo probíhat v lednici. Podrobněji v článku Lze jamón zmrazit?
Jak jamón podávat?
Jamón je nutno nakrájet těsně před konzumací. Krájí se na tenké plátky, které by svou velikostí měly být na jedno sousto. Jamón by měl být v pokojové teplotě. Je-li vychlazený, můžete si pomoci nahřátým talířem.
Lze s jamónem vařit?
Ano, jamón hraje ve španělské kuchyni výraznou roli. Existují desítky tradičních receptů používající jamón jako jednu z hlavních ingrediencí. Jamón také dobře slouží jako náhrada italského prosciutta v italské kuchyni a ve své tučnější formě i jako náhrada pancetty. Více naleznete v naší sekci Recepty.
Musí být jamón v lednici?
Kýta s kostí nemusí a nemá být v lednici před ani po nakrojení. Naopak kousky bez kosti se doporučují skladovat v lednici, přestože přežijí i skladování v pokojové teplotě. Podrobněji v článku o Skladování jamónu.
Co jsou bílé tečky na jamónu?
Jedná se o krystalky aminokyseliny tyrosinu vznikající rozložení bílkovin v průběhu dlouhého a pozvolného procesu zrání. Jedná se o pozitivní důkaz přírodního, neurychleného zrání. Podrobněji v článku Co jsou bílé tečky v jamónu?
Jak je jamón balený?
Jamón vám přijde zabalen do vakuového obalu, který je nutno zkontrolovat při přijetí. Je-li vakuum uvolněno, je nutné jamón z obalu vyjmout. Jamón na kosti je navíc zabalen v textilní ponožce.
Jak se jamón má správně krájet?
Jamón na kosti je nutno ukotvit do stojanu a krájet speciálním nožem na tenké plátky po odstranění tvrdé kůže a zoxidovaného tuku. Jamón bez kosti je nejjednodušší krájet na kotoučovém nářezáku či alternativně pomocí speciálního držáku. Velice podrobně v Návodu na krájení jamónu a palety.
Jaká je nejlepší španělská šunka?
Obecně platí, že jamón ibérico je považovaný za lepší šunku než jamón serrano. V rámci jamónu ibérico je pak za nejlepší považována kategorie de bellota (červený a černý štítek) pocházející z prasat pasoucích se ve volném výběhu dubového háje a krmených žaludy. Více v článku Co je to jamón a jak se dělí.
Co je lepší? Plecko nebo kýta, paleta nebo jamón?
Jamón (kýta - zadní noha) je obecně považován za lepší než paleta (plec - přední noha). Hlavní výhodou je snadnější krájení, příznivější poměr čistého masa k celkové hmotnosti a lepší textura a tuková infiltrace masa.
Co je to Pata Negra?
Jako pata negra se označuje jamón ibérico pocházející z iberských prasat 100% čisté rasy chovaných v době sezóny žaludů (tzv. montanery) ve španělských dubových hájích ve volném výběhu. Více v článku Co je Pata negra?
Je jamón zdravý?
Jamón bez dusitanů (pozor - ne všechny jamóny jsou bez dusitanů) přináší při přiměřené konzumaci více zdravotních benefitů. Je vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů B a D, důležitých minerálů a v neposlední řadě mononenasycených mastných kyselin. Podrobněji v článku Jamón a zdraví.
Kolik je masa na jamónu s kostí?
V případě plece jde o 35-40% z celkové hmotnosti palety, v případě jamónu počítejte s výtěžností cirka 65-70%.
Jak dlouho jamón vydrží?
Po obdržení doporučujeme jamón na kosti naříznout do dvou měsíců. Po nakrojení je vhodné jamón zkonzumovat do 1.5 měsíce. Jamón se nekazí, ale vysouší se a tvrdne.
Jak očistit jamón?
Tvrdá kůže a žlutý zoxidovaný tuk nejsou určené ke konzumaci a je třeba je odkrojit. O správném očištění jamónu na kosti se dozvíte v Návodu na krájení jamónu a palety. V případě jamónu bez kosti je třeba pouze odříznout hnědou zoxidovanou vrstvu.