SKLADOVÁNÍ PŘED NAKROJENÍM
Jamón bez kosti
Jamón bez kosti vám dojde ve vakuovém obalu. Přestože se jedná o produkt certifikovaný pro uchovávání v pokojové teplotě, doporučujeme skladování ve spodních patrech ledničky. Podrobně o problematice v článku o jamónu bez kosti.
Jamón na kosti - celá noha
Nejlepším místem pro uchovávání jamónu, pokud jste ho koupili v celku, je jakékoliv suché místo s nepříliš proměnlivou teplotou. V takových podmínkách se o něj a jeho kvalitu nemusíte několik měsíců bát. Proces zrání jamónu je totiž tak geniální, že koupíte-li si jamón v celku, kupujete si automaticky také ten nejvhodnější obal na jeho uskladnění. To vám jistě potvrdí každý, kdo byl alespoň jednou v Andalusii, kde v jakémkoliv autentickém baru uvidíte stěny i stropy pokryté visícími jamóny. Uchovávání jamónu v lednici není rozhodně nutné, ba naopak to není ani vhodné.
Obr.: Ve Španělsku si s jamónem nikdo velkou hlavu nedělá - celý vtip sušené šunky vždy spočíval v tom, že vydrží dlouhé měsíce mimo lednici
SKLADOVÁNÍ PO NAKROJENÍ
Jamón bez kosti
Po nakrojení doporučujeme opět skladování v lednici. Jamón si můžete rozdělit na dva či tři kusy, zavakuovat či zabalit do fólie a dát do lednice. Musíte v případě jen kontrolovat, aby nechytil plíseň. U jamónu ovšem plíseň neprorůstá dovnitř a po očištění je jamón opět vhodný ke komnzumaci. Více v článku o jamónu bez kosti.
Jamón s kostí
Jakmile jamón poprvé nakrojíte, vystavíte místo řezu oxidaci a obnažené plochy začnou postupně tmavnout a tvrdnout. Proto je nutné jamón po každém krájení ošetřit. Naštěstí existuje několik jednoduchých a rychlých způsobů. Jedním z nich je přikrýt obnažená místa tukem, který vám zbyl z prvních řezů. Dále můžete pomazat řez tenkou vrstvou olivového oleje. Ani po nakrojení jamónu ho není vhodné dávat do lednice. Je ovšem nutné ho uchovávat v suchu. Sníte-li ho zhruba do jednoho měsíce, vydrží vám jamón vynikající a čerstvý. Pouze při pokojové teplotě se totiž dokáže plně rozvinout intenzivní chuť, kterou v lednici pouze zbytečně utlumíte.
Obr.: Jamón můžete skladovat na kuchyňské lince v pokojové teplotě na stojanu. Pokud nekrájíte denně, můžete řez přikrýt utěrkou či fólií.
Obr.: Zleva: Dva nenačaté jamóny s ochranou fólií kvůli kapání tuku na pult. Třetí jamón zavěšen jen tak, krájí se často a není třeba ho pracně přikrývat. Poslední jamón obalen fólií, nekrájí se tolik a už je v poslední fázi a je příliš suchý.
Obr.: Jamón se nekazí. V obchodech s velkou "krájivostí" se nikdo neobtěžuje jamón v průběhu dne jakkoliv přikrývat. Šunky se obalí do fólie až na konci šichty, aby zbytečně nevyschly přes noc.