Skladování a krájení jamónu bez kosti je vcelku odlišné od klasického jamónu na kosti. Jejich srovnání jsme popsali v článku Jamón s kostí vs. jamón bez kosti. To je zároveň doporučené čtení pro všechny, kdo se rozhodují, který jamón si vlastně koupit.
Nástroje na vykostěný jamón
Nejlepší na krájení jamónu bez kosti je elektrický nářezák. Důležitá je možnost nastavení tloušťky plátku. Čím tenčí plátek uříznete, tím lépe. Pozor ale, plátek musí zůstat vcelku a nebýt potrhaný. Z naší zkušenosti jsou hezké plátky při nastavení 1 mm a méně. Vykostěný jamón lze krájet i na obyčejném prkýnku. Na něm ovšem takřka nikdy nezískáte tak hezké plátky jako na nářezáku.
Skladování před nakrojením
Zavakuovaný jamón bez kosti můžete skladovat kdekoliv mezi 3-25 stupni celsia, ale pro prodloužení životnosti na maximum doporučujeme skladování v lednici. Jamón se konzumuje zásadně při pokojové teplotě, a proto je třeba jamón skladovaný v chlazených prostorech před podáváním nechat chvíli “odpočinout”. Nejlepší je to udělat ještě před krájením, aby plátky zbytečně neosychaly.
Pokud jamónu máte větší kousek, než máte v plánu zkonzumovat např. za 10 dní, je dobré si kus rozdělit na dva nebo více menších (to je někdy nutné i s ohledem na velikost nářezáku). V případě, že máte vakuovačku, je dobré si kusy, které nebudete konzumovat, opět zavakuovat. Pokud vakuovačku nemáte, kusy si zabalte co nejlépe do fresh fólie a skladujte podle návodu - skladování po nakrojení.
Krájení vykoštěného jamónu
Krájení jamónu na nářezáku je hračka. Nastavíte tloušťku a jedete. Před tím je ovšem třeba jamón očistit v celé ploše, kterou hodláte zkrájet. Vykoštěný jamón je totiž skoro úplně očištěný, až právě na zhruba půl centimetrovou vrstvu žlutého zoxidovaného tuku a tvrdší slupky, které se nejí. Právě tuto část je před krájením třeba očistit. Pozor ale, očistěte pouze tu část, kterou poté budete krájet. Svrchní tuk totiž slouží jako ochrana jamónu a brání mu před zbytečným okoráváním.
Obr.: Nejlépe se krájí jamón bez kosti na stroji. Je třeba nastavit co nejmenší tloušťku řezu.
Skladování po nakrojení
Po nakrojení je nejlepší si vykoštěnce zabalit do fresh fólie a skladovat v lednici. Pokud dlouho nekrájíte, kontrolujte pravidelně, aby kousek nechytnul plíseň. Dobře zabalené kousky jamónu vydrží po nakrojení “jako nové” i několik měsíců.
Obr.: Jamón bez kosti - návod na krájení a skladování