Co je to pata negra?
Pata negra je označení pro nejvyšší kategorii španělské sušené šunky pocházející ze 100% černých iberských prasat chovaných v dubových hájích a krmených žaludy.
Obr.: Dehesa u města Salamanca u konce žaludové sezóny v lednu
Jaký štítek odpovídá kategorii pata negra?
Pata negra znamená španělsky černá noha. Tradičně se tímto spojením označoval jakýkoliv jamón (sušená šunka) z černého iberského prasete nezávisle na čistotě rasy či způsobu chovu. Ale v současnosti lze termén pata negra použít pouze pro jamón s černým štítkem. O dělení jamónu se můžete dočíst v našem podrobném článku.
Zajímavostí je, že stejně jako ne všechny jamóny s černým kopýtkem jsou pata negra, tak také ne všechny pata negry mají černé kopýtko. Existují poddruhy 100% iberských prasat s bílými kopýtky.
Jak poznat patu negru v obchodě?
Orientace ve světě iberských španělských sušených šunek (tzv. Jamónu ibérico) je již několik let jednoduchá díky novému systému barevných štítků. Pata negru poznáte podle černého štítku na krku šunky. Má-li jiný než černý štítek, pak přetože může mít černé kopýtko, nejedná se o pata negru.
Obr.: Jamón pata negra musí mít na krku černý štítek s nápisem 100% IBÉRICO.
Jaké jsou tradiční regiony jamónu pata negra?
Existují čtyři centra chovu iberských prasat a sušení jamónů pata negra:
•Guijuelo - největší a nejznámější centrum iberské sušené šunky
•Huelva - hlavním městem jamónu je zde Jabugo
•Dehesa de Extremadura
•Los Pedroches
Obr.: Jamón ibérico Pata Negra se suší minimálně dva roky. Na obrázku secadero z oblasti Guijuelo.
Co přesně musí splňovat jamón, aby mohl být označen jako pata negra?
Jamón musí pocházet z prasat, jejich oba rodiče jsou čistokrevná iberská prasata (srovnej s červeným štítkem, kde stačí, aby pouze jeden z rodičů bylo čistokrevné iberské prase). To ale nestačí. Navíc musí být tato prasata v období montanery (tj. v období žaludů) ve volném výběhu v dubovém háji dehese a živit se pouze žaludy, plody a bylinami, které sama najdou.
Jaké vlastnosti má jamón pata negra?
- Extrémně protáhlý tvar
- Vysoký podíl nenasycených mastných kyselin
- Nízká teplota tání tuku
- Trvalá a intenzivní chuť
- Chuť po žaludech a bylinách
- Maso prorostlé jemnými, neviditelnými nitkami tuku
- Vysoká cena
Obr.: Jamón ibérico Pata Negra se vyznačuje tmavou barvou a velice intenzivní chutí
Kde lze jamón pata negra koupit?
Nebude asi velikým překvapením, že na našem eshopu v sekci Pata negra.