Podrobný recept na naložení čerstvých oliv od utržení ze stromu, přes zbavení hořkosti ve vodní lázní až po konečný nálev. Poslední fázi můžete použít i pro ochucení již konzervovaných oliv, které...
Katalánské Calçots con salsa Romesco neboli jarní cibulky s omáčkou Romesco jsou možná nejznámějším receptem katalánské kuchyně. Jsou ideálním osvěžením grilovací sezóny. Můžou být předkrmem k masu...
Bizcocho je asi nejoblíbenější španělský moučník. Objevuje se snad na všech oslavách dětských narozenin a nemůže chybět na rodinných sešlostech. Těsto na bizcocho má mnoho podob, ale asi...
Autentický recept na snad nejznámější španělské jídlo - paella. Jedná se o ikonický španělský pokrm z rýže, který si přisvojují obyvatelé pobřeží Valencie (a Alicante). My přinášíme variantu s...
Gazpacho patří ke španělskému létu stejně jako k české zimě patří svařák. Společně s paellou je gazpacho nejznámější španělské jídlo vůbec. To je také příčinou toho, že recepty na gazpacho jsou až...
Španělé si libují v tzv. čistých chutích. Mají rádi když krevety chutnají po krevetách a brambory po bramborách. Když je po jejich dochucují "pouze" olivovým olejem. Následující recept je toho...
Chudinské brambory jsou opravdový zázrak. Jsou neuvěřitelně univerzální, hodí se jako příloha k pečenému masu i rybě, můžou ale sloužit i jako jednoduchý a hezký předkrm, jsou navíc i velice...
Tento malažský recept představuje jednu z dalších variací na geniální invenci “chudé” lidové kuchyně. Používá ty nejzákladnější ingredience, brambory, česnek, starý chléb a vytváří z nich...
Pečené brambory s olivovým olejem jsou samotnou dření té nejelementárnější španělské kuchyně. Tradičně se jedná o recept z vnitrozemí okolo Alicante, kde toto jednoduché jídlo pomáhalo v kritických...
První článek o receptech s brambory a olivovým olejem. Dozvíte se jak dělat smažené brambory “en adobillo”, pečené plátky brambor s olivovým olejem, petrželí a česnekem a pečený brambor s olivovým...
To, že se avokádo ve Španělsku masivně pěstuje, není věc zcela jasná. Avokádo, které je extrémě náročné na vodu, našlo ve Španělsku svůj druhý domov až díky technologickému zlepšení systému...
Brambory tvoří esenciální součást španělské gastronomie. Můžeme je najít snad ve všech podobách úpravy a třeba patatas bravas (brambory na divoko) jsou snad nejoblíbenější tapou všech věků. S...
Tortilla de patatas je v každém španělském baru jistotou, kterou nic nemůže nalomit. I v nejhorších barech ji naleznete v nadprůměrné kvalitě, domácí a čerstvou. Tortilla de patatas je prostě...
Sladká pečená paprika je zejména v Andaluzii tak oblíbená, že se často prodává v pekárnách spolu s chlebem. Používá se nejrůznějším způsobem, do studených krémů, do teplých omáček k rybám, do...