
Autentické gazpacho z Anadalúzie
Gazpacho je strašně jednoduché na přípravu. Je však třeba věnovat náležitou pozornost výběru ingrediencí. Ne nadarmo je výhradní sezónou pro gazpacho léto. Pouze v létě lze totiž sehnat rajčata, která jsou plně zralá a mají příjemně sladkou chuť. Nejvhodnější odrůdou rajčat pro gazpacho jsou tzv. tomates de pera. Jedná se o oválná soudková rajčata, která se často používají i v italské kuchyni. Známé odrůdy tohoto typu rajčat jsou například rajčata San Marzano a Roma VF. Při výběru ingrediencí gazpacha ale nezapomeňte na to nejhlavnější. Veškerá zelenina do gazpacha musí být zralá. Proto radši použijte zralá kulatá rajčata než nezralá oválná.
Recept: Gazpacho
Ingredience:
(na 1.5l gazpacha)
- 1.5 kg zralých rajčat (nejlépe oválná podlouhlá rajčata)
- 1 masitá červená paprika
- 2 nemasité zelené papriky
- 2 malé salátové okurky
- 1/2 středně velké cibule
- 1/2 stroužku česneku
- 1 dcl olivového oleje
- 2 lžíce vinného octu (nejlépe vinagre de jerez)
- 1 malá lžička soli
Postup:
Připravte si velkou hlubokou mísu nebo hrnec, kam nakrájíte všechnu zeleninu. Budeme používat tyčový mixér, a proto je třeba, aby nádoba nebyla zeleninou zcela zaplněna. Česnek nakrájíte na tenké plátky. Ostatní zeleninu stačí nakrájet nahrubo. Přilijte olivový olej, ocet a posolte. Tyčovým mixérem vše dobře rozmixujte. Gazpacho by v tuto chvíli mělo mít krémovitou konzistenci. Pokud je moc vodové, můžete přidat krajíček bílé bagety (a rozmixovat). Gazpacho ochutnejte a dolaďte solí, olivových olejem a octem podle chuti. Pokud jste líní nebo máte málo času, můžete v tomto kroku skončit a nic strašného se nestane. Správné gazpacho by však mělo být zcela hladké, a proto posledním krokem receptu je propasírování pasírkou nebo cedníkem. Gazpacho dejte do lednice a nechte alespoň dvě hodiny vychladit. Při servírování je dobré gazpacho pokapat olivovým olejem a případně ještě posypat jemně nasekanou zeleninou (cibule, paprika, okurka, rajče).
Poznámka č.1: Ve Španělsku i jinde se často můžete setkat s tím, že gazpacho je ředěno vodou nebo je při servírování podáváno s ledem. Obě věci jsou špatně neboť ubírají gazpachu na jeho intenzivní rajčatové chuti.
Poznámka č.2: Množství použité zeleniny je orientační. S jednotlivými poměry můžete mírně experimentovat. Výsledná chuť a množství gazpacha záleži na šťavnatosti a zralosti plodů. Při experimentování pouze pozor na cibuli a česnek. Obě ingredience mají tendenci "rozležet se" v lednici a usurpovat potom výslednou chuť gazpacha.
Poznámka č.3: Důvodem závěrečné poznámky je "recept" na gazpacho, který je k přečtení na Vareni.cz. Prosíme, vyvarujte se dávat do gazpacha protlak nebo ho "zjemňovat" smetanou. Chuť protlaku vám znehodnotí svěží chuť čerstvé zeleniny. To samé platí o smetaně.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!