1. Tapas je druh jídla
Tapa je prostě malá porce čehokoliv a bastafidli. Proto, zeptá-li se novinář neznámého modela, prezentéra, stylisty či developera, jaké jídlo má nejraději a ten odpoví že tapas, říká tím ve skutečnosti pouze to, že má rád prostě malé porce. Např. plesnivý banán nebo shnilou rybu na malém talířku. Tapas může být cokoliv. Můžete mít tapas knedlo-zelo-vepřo (lžíce zelí, slza vepřového, osmina knedlíku), třetinu rohlíku s godhajem nebo topinku s čalamádou. Na druhou stranu lze samozřejmě říct, že se ve Španělsku souhrou nejrůznějších agrokulturních vlivů ustálilo několik nejběžnějších jídel, která se ve formě malé porce podávají extrémně často (napr. smažené či v octě nakládané ančovičky, jamón, tortilla de patatas, patatas bravas atd.)
2. Nejtypičtější tapa je švestka ve slanině
Těžko říct, co je ve Španělsku větší raritou, jestli česká anglická slanina, švestka nebo švestka ve slanině. Z nepochopitelného důvodu se u nás každému při slově tapas vybaví právě tento svitek. Statisíce Čechů věří, že se na ně při návštěvě libovolného španělského tapas baru vyvalí obrovské hromady švestek v anglické slanině a jsou pak zklamaní, když si kuchaři při objednávce tohoto jídla ve většině barů ťukají na hlavu. Macerovaná švestka v jamónu, tedy nikoliv ve slanině, je sice reálnou, ale poměrně vzácnou tapou, která rozhodně nepřijde žádnému Španělovi na mysl, má-li vyjmenovat ty nejtypičtější.
3. Tapas jsou všude zdarma
Desetimilióny, někdy i stamilióny Čechů se každý rok ocitají ve španělských barech s prázdnými břichy, objednají si malé pivo a čekají, že jim na stůl přistane nepřeberné množství nejrozmanitějších tapas. Chyba! V naprosté většině barů nedostanete k pivu vůbec nic (maximálně olivy), takže pokud chcete tapas, musíte si objednat tapas a poté také zaplatit tapas. Jinak bude trapas.
4. Tapas nejsou nikde zdarma
Miliardy Čechů každý rok okupují granadské či almerijské tapas bary a buď cpou číšníkům stoeurovky za tapas, které jim přistály na stole, anebo je vrací do kuchyně s tím, že si nic neobjednali a ať z nich tímto podlým způsobem netahají peníze. Chyba! V Granadě, Almerii či galicijském Lugu jsou tapas zdarma v celém městě ke každému nápoji. Takže je třeba si v klidu objednat pivo či víno, počkat, až přiletí tapa, zaplatit jenom to pivo a tvářit se, jakoby se nechumelilo.
5. Tapa slouží jako pokrývka hlavy
Spousta Čechů si myslí, že malé talířky, na nichž se tapas podávají, mohou složit jako srandovní pokrývka hlavy. Není nic výjimečného vidět ve španělských letoviscích terasy plné spálených českých a německých turistů s bílými talířky na hlavě. Opak je však pravdou. Talířky se k tomuto účelu nehodí a neměly by se takto používat. *
* Tento mýtus je trošku přitažen za vlasy, abychom dosáhli požadovaného počtu pěti mýtů