Španělský den se českému dni podobá jako vejce slepci, tj. vůbec. Nikdo není ve větším Jiříkově vidění než-li Čech, který se usadí ve Španělsku a v prvních týdnech svého života prakticky nepotkává živáčka, protože si živáček buďto dává siestu, nebo už je dávno v práci, nebo je teprve doma atd. Španělský rytmus je tak rozdílný od toho českého, že by oba národy klidně mohly obývat jeden stát a přitom se za celý život vůbec nepotkat. Na oběd by Španěl přicházel, když by Čech měl již dávno zaplaceno, na večeři jakbysmet a na pivo by Španěl chodil, když by Čech již spal. Restaurace a bary by tak byly dvojnásobně vytíženy a vzrostla by produktivita práce takovým způsobem, že by ani jeden národ brzy neměl žádný státní dluh.
Jak tedy vypadá španělský den?
-
Desayuno (snídaně v 6:00 až 8:00)
Snídaně je podobná jako v Čechách. Nejčastěji se pije káva s mlékem a k ní se přikusuje opečený chléb s olivovým olejem, případně s rajčetem. -
Almuerzo (2. snídaně v 11:00)
2. snídaně je geniální vynález, který se ve Španělsku nebývale ujal. Většina zaměstnavatelů dává na druhou snídani půl hodinu volna, kterou většina zaměstnanců s chutí využívá. Často je druhá snídaně pouhou záminkou k další kávě, která se často obejde bez jakéhokoliv jídla. -
Comida (oběd ve 14:00 až 15:30)
Oběd je ve Španělsku masakrální záležitost. Nejčastěji se jedná o kompletní menu včetně polévky či jiného předkrmu, hlavního vydatného jídla a dezertu. Pauza na oběd bývá zpravidla hodinu, protože, jak vám řekne každý Španěl, za půl hodiny není schopen se najíst ani pes (ni un perro!!!). -
Siesta (siesta po obědě)
Siesta je populární zejména v Andaluzii, kde je odpoledne takové vedro, že se nedá dělat nic jiného než spát. Člověk je navíc vyčerpán po vysilujícím obědě, který ho v tom vedru dokonale uspí. Siesta je tak populární, že na ní narazíte úplně všude a prakticky vás donutí si jí dát tu a tam taky, jelikož stejně nic v jejím průběhu nepořídíte. Pracovní doba našeho výrobce jamónu je např. 8:30 - 13:00 a 16:00 - 20:00. -
Merienda (svačina v 17:00 - 19:00)
Svačinka pouze pomáhá dočkat se ve zdraví večeře a skládá se např. z lehké bagety s jamónem a rajčetem, jogurtu, ovoce apod. -
Cena (večeře v 22:00 - 24:00)
Večeře je druhé nejdůležitější jídlo po obědě a jestliže se v Čechách říká, že by se nemělo večeřet po osmé hodině, pak ve Španělsku platí, že by se nemělo večeřet před desátou. Jednou jsme našim kamarádům navrhli, aby přišli na osmou na večeři a trvalo nám několik týdnů, než jsme se zbavili pověsti bláznů. Španělsko je jedinou zemí Evropy (pokud víme), kde se večeří takto pozdě (večeře v ruských románech 19. století se nepočítají) a existuje mnoho teorií o vzniku tohoto podivuhodného zvyku. O nich ale někdy jindy. -
Fiesta (fiesta ve 24:00)
Ve Španělsku není ničím výjimečným, aby se kamarádi sešli o půlnoci u někoho doma a teprve pak se začali rozmýšlet co udělat s načatým večerem. Nikde taky nepotkáte v ranních snídaňárnách tak pestrou směs počestných občanů s kafíčkem a tostadou a přeživších opilců, kteří se nocí probojovali až do bílého dne.