» Brambory a olivový olej - část 1.

Není to tak dávno, co jsme se zamilovali do bramboru. Ano, zatímco ostatní lidé propadají lásce k jiným lidem, získala naše srdce brambora. Neučarovala nás pouze její světodějná historická role (bez brambor bychom tu dnes nebyli ani my, ani vy), ale okouzlila nás i její nenápadná kulinářská krása, kterou tak úspěšně skrývaly kuchařky ve školních jídelnách našeho dětství. Dva dny staré kyselé brambory splácané do nevzhledné hroudy a posázené černými fleky urážely surovinu, která tak úspěšně na svých zádech nesla Evropu (a zejména tu naší část) od začátku 17. století až do dnes.

První brambory do Evropy přivezli v kapse z Jižní Ameriky mořeplavci ve druhé polovině 16. století. O 50 let později se v období třicetileté války brambor plíživým krokem dostává na naše území, a jelikož ho v brašně donáší braniborský voják, podle lužického nářečí tzv. Brambor, dostává ihned stejnojmennou nálepku. Kromě toho se mu říká samozřejmě i všemožně jinak, zemák, erteple, jabločko aj.

Brambor bychom stále měli chápat jako exotickou plodinu a brambor s olivovým olejem je vlastně příkladem velice úspěšné fúze dvou naprosto odlišných světů, které se z hlediska dějin propojily až velice nedávno. Jedná se ale o propojení neskutečně plodné.



Pečený brambor s olivovým olejem

Pečené brambory s olivovým olejem jsou samotnou dření té nejelementárnější španělské kuchyně. Tradičně se jedná o recept z vnitrozemí okolo Alicante, kde toto jednoduché jídlo pomáhalo v kritických obdobích mezi sklizněmi nasytit. 

Ingredience:

Velký brambor rozkrojený podélně na dvě půlky

Lžíce olivového oleje

Sůl (pepř)

Recept: 

  1. Předehřejeme troubu na 200°C.

  2. Omyjeme a osušíme brambor.

  3. Rozřízneme podélně na 2 půlky a na povrchu každé z nich uděláme několik cca. 1 cm hlubokých řezů tak, aby se nám vytvořila mřížka.

  4. Osolíme a zalijeme olivovým olejem.

  5. Plech potřeme olivovým olejem a dáme péct 20 - 30 minut v závislosti na velikosti brambor. Brambor musí být měkký při vpichu a zároveň do hněda opečený. 

Další alternativy:

Pečený brambor s olivovým olejem je tradičně jednoduchým samostatným jídlem. V současnosti ovšem hraje častěji roli přílohy k pečenému jehněčímu či vepřovému masu.  

Je rovněž možné podávat ho jako tapu s česnekovou majonézou alioli či potřený směsí olivového oleje, na jemnou nasekané listové petržele a utřeného česneku.

Pečené plátky Brambor s olivovým olejem, petrželí a česnekem

Brambory se v tomto receptu spojují s vládnoucí středomořskou trojicí česneku, petržele a olivového oleje. Křupavé brambory s opečeným česnekem jsou vynikající přílohou k pečené rybě, která k nim do pekáče přidává po 10 minutách a potírá stejnou směsí olivového oleje, česneku a petržele.

Ingredience:

500g brambor - oloupaných a nakrájených na 0,5 cm tlusté plátky

1 dcl olivového oleje

2 stroužky na drobno nasekaného česneku

2 lžíce nasekané listové petržele

sůl, pepř

Recept 

  1. Předehřejeme troubu na 230°C.

  2. Smíchejme olivový olej, česnek a petržel.

  3. V pekáči rovnoměrně smíchejme plátky brambor, sůl a směs olivového oleje s česnekem a petrželí

  4. Pečeme 10 minut, vyndáme, obrátíme plátky a vrátíme dopéct dalších 5 minut. Brambory by měly být na krajích hezky křupavé a do hněda opečené.

Smažené brambory “en adobillo” 

Tento malažský recept představuje jednu z dalších variací na geniální invenci “chudé” lidové kuchyně. Používá ty nejzákladnější ingredience, brambory, česnek, starý chléb a vytváří z nich překvapivě chutné, syté a plnohodnotné jídlo. 

Ingredience:

500g brambor - oloupaných a nakrájených na 1 cm tlusté plátky

1 dcl olivového oleje

1 lžička vinného octu

3 stroužky česneku

1 lžička sladké papriky (případně ještě 1 lžička římského kmínu)

1/2 lžičky černého pepře

2 krajíčky starého bílého chleba rozmočeného v 1 dcl vody (a vyždímaného)

sůl 

Recept:

  1. Na středním plameni rozpálíme v pánvi olej. V jedné vrstvě osmažíme osolené brambory 10 minut z jedné strany a 5 minut z druhé. Dáváme pozor, aby nechytaly příliš rychle barvu - ztišíme případně plamen. Na poslední dvě minuty přihodíme 3 oloupané stroužky česneku a smažíme ze všech stran do světle hněda. Vyjmeme brambory a necháme je okapat od přebytečného tuku.

  2. V moždíři vytvoříme jemnou pastu ze směsi chleba, česneku a pepře. 

  3. Z pánve odlijeme většinu oleje, dáme na mírný oheň, přidáme mletou papriku (a případně kmín), rozpustíme ve zbylém oleji (pozor na připálení papriky). Přidáme brambory, pastu z moždíře, 3 lžíce vody, vše pečlivě promícháme, v případě potřeby dosolíme a čekáme, než se tekutina vypaří. Sejmeme z ohně a vmícháme lžičku vinného octa.