Není to tak dávno, co jsme se zamilovali do bramboru. Ano, zatímco ostatní lidé propadají lásce k jiným lidem, získala naše srdce brambora. Neučarovala nás pouze její světodějná historická role (bez brambor bychom tu dnes nebyli ani my, ani vy), ale okouzlila nás i její nenápadná kulinářská krása, kterou tak úspěšně skrývaly kuchařky ve školních jídelnách našeho dětství. Dva dny staré kyselé brambory splácané do nevzhledné hroudy a posázené černými fleky urážely surovinu, která tak úspěšně na svých zádech nesla Evropu (a zejména tu naší část) od začátku 17. století až do dnes.
První brambory do Evropy přivezli v kapse z Jižní Ameriky mořeplavci ve druhé polovině 16. století. O 50 let později se v období třicetileté války brambor plíživým krokem dostává na naše území, a jelikož ho v brašně donáší braniborský voják, podle lužického nářečí tzv. Brambor, dostává ihned stejnojmennou nálepku. Kromě toho se mu říká samozřejmě i všemožně jinak, zemák, erteple, jabločko aj.
Brambor bychom stále měli chápat jako exotickou plodinu a brambor s olivovým olejem je vlastně příkladem velice úspěšné fúze dvou naprosto odlišných světů, které se z hlediska dějin propojily až velice nedávno. Jedná se ale o propojení neskutečně plodné.
Pečený brambor s olivovým olejem
Pečené brambory s olivovým olejem jsou samotnou dření té nejelementárnější španělské kuchyně. Tradičně se jedná o recept z vnitrozemí okolo Alicante, kde toto jednoduché jídlo pomáhalo v kritických obdobích mezi sklizněmi nasytit.
Ingredience:
Velký brambor rozkrojený podélně na dvě půlky
Lžíce olivového oleje
Sůl (pepř)
Recept:
-
Předehřejeme troubu na 200°C.
-
Omyjeme a osušíme brambor.
-
Rozřízneme podélně na 2 půlky a na povrchu každé z nich uděláme několik cca. 1 cm hlubokých řezů tak, aby se nám vytvořila mřížka.
-
Osolíme a zalijeme olivovým olejem.
-
Plech potřeme olivovým olejem a dáme péct 20 - 30 minut v závislosti na velikosti brambor. Brambor musí být měkký při vpichu a zároveň do hněda opečený.
Další alternativy:
Pečený brambor s olivovým olejem je tradičně jednoduchým samostatným jídlem. V současnosti ovšem hraje častěji roli přílohy k pečenému jehněčímu či vepřovému masu.
Je rovněž možné podávat ho jako tapu s česnekovou majonézou alioli či potřený směsí olivového oleje, na jemnou nasekané listové petržele a utřeného česneku.
Pečené plátky Brambor s olivovým olejem, petrželí a česnekem
Brambory se v tomto receptu spojují s vládnoucí středomořskou trojicí česneku, petržele a olivového oleje. Křupavé brambory s opečeným česnekem jsou vynikající přílohou k pečené rybě, která k nim do pekáče přidává po 10 minutách a potírá stejnou směsí olivového oleje, česneku a petržele.
Ingredience:
500g brambor - oloupaných a nakrájených na 0,5 cm tlusté plátky
1 dcl olivového oleje
2 stroužky na drobno nasekaného česneku
2 lžíce nasekané listové petržele
sůl, pepř
Recept
-
Předehřejeme troubu na 230°C.
-
Smíchejme olivový olej, česnek a petržel.
-
V pekáči rovnoměrně smíchejme plátky brambor, sůl a směs olivového oleje s česnekem a petrželí
-
Pečeme 10 minut, vyndáme, obrátíme plátky a vrátíme dopéct dalších 5 minut. Brambory by měly být na krajích hezky křupavé a do hněda opečené.
Smažené brambory “en adobillo”
Tento malažský recept představuje jednu z dalších variací na geniální invenci “chudé” lidové kuchyně. Používá ty nejzákladnější ingredience, brambory, česnek, starý chléb a vytváří z nich překvapivě chutné, syté a plnohodnotné jídlo.
Ingredience:
500g brambor - oloupaných a nakrájených na 1 cm tlusté plátky
1 dcl olivového oleje
1 lžička vinného octu
3 stroužky česneku
1 lžička sladké papriky (případně ještě 1 lžička římského kmínu)
1/2 lžičky černého pepře
2 krajíčky starého bílého chleba rozmočeného v 1 dcl vody (a vyždímaného)
sůl
Recept:
-
Na středním plameni rozpálíme v pánvi olej. V jedné vrstvě osmažíme osolené brambory 10 minut z jedné strany a 5 minut z druhé. Dáváme pozor, aby nechytaly příliš rychle barvu - ztišíme případně plamen. Na poslední dvě minuty přihodíme 3 oloupané stroužky česneku a smažíme ze všech stran do světle hněda. Vyjmeme brambory a necháme je okapat od přebytečného tuku.
-
V moždíři vytvoříme jemnou pastu ze směsi chleba, česneku a pepře.
-
Z pánve odlijeme většinu oleje, dáme na mírný oheň, přidáme mletou papriku (a případně kmín), rozpustíme ve zbylém oleji (pozor na připálení papriky). Přidáme brambory, pastu z moždíře, 3 lžíce vody, vše pečlivě promícháme, v případě potřeby dosolíme a čekáme, než se tekutina vypaří. Sejmeme z ohně a vmícháme lžičku vinného octa.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!