Hrách s jamónem je sice méně obvyklá, ale zato zajímavější kombinace než zelené fazole s jamónem. Ve Španělsku je tento pokrm spojen především s jarem, přestože je i na podzim veliká nabídka vynikajícího čerstvého hrášku za překvapivě nízkou cenu. V Čechách se sklízí v červnu a červenci a jistě nebudete mít problém v těchto měsících koupit dobrý hrách.
Hrách je velice zdravý a obsahuje mnoho látek, které vám prodlouží život o desítky let. Použijete-li navíc přírodní jamón bez konzervantů, dožijete se nejméně 150 let, o tom podle vědců není pochyb.
Recept: Hrách s jamónem
Příprava:
10 min.
Vaření:
20 min.
Celkem:
30 min.
Porce:
2
Ingredience:
- 500g čerstvého vyloupaného hrášku
- 1 menší cibule
- 150 g jamónu serrano (pokrájený na tenké proužky)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
- Nasekejte na velejemno cibuli.
- Hluboký hrnec s olejem dejte na mírný plamen a lehce osmažte cibuli tak, aby pouze zprůsvitněla.
- Přidejte proužky jamónu spolu hráškem a vše promíchejte. Přiklopte poklicí a nechte na mírném plameni vařit 15 - 20 min, dokud nebude hrášek měkký. Průběžně kontrolujte, aby se hrášek nepřichytával k hrnci. Chybí-li v hrnci tekutina, dolijte trošku vody. Ochutnejte hrášek a přidejte sůl a pepř, pečlivě promíchejte a nechte minutu vařit. Pozor, sůl obsažená v jamónu již jídlo osolí, takže jen upravte slanost podle vašeho vkusu.