Recept: Calçots con salsa romesco - jarní cibulky s omáčkou romesco

Co jsou calcots con salsa Romesco?

Calcots con salsa romesco neboli jarní cibulky s omáčkou romesco jsou tradičním jídlem katalánské kuchyně. Zelené cibulky se v obrovském žáru spálí na svém povrchu a poté se nechají vlastní akumulovanou energií dojít do měkka a sladka v novinovém papíru. Podávají se s vynikající omáčkou Romesco z pečené zeleniny, mandlí a osmaženého bílého chleba.

Jak se calcots con Romesco jedí?

Jedlíci si každou cibulku oloupou od spálené vnější vrstvy a sladký vnitřek namáčejí do husté omáčky Romesco.

Romesco - grilované cibulky
Obr.: Vlevo vysáté cibulky, vpravo čekatelé na konzumaci, uprostřed Romesco k namáčení  

Jaké jsou varianty receptu?

Různé varianty spočívají pouze v různých metodách opečení paprik. V Katalánsku se někdy cibulky nechávají karamelizovat, respektive spíš krátce karbonizovat přímo v ohni. Nejčastěji se grilují na suchém žáru dřevěného uhlí. Doma si je provizorně můžete udělat i v troubě.

Na co si dávat pozor?

Gril musí být opravdu tak rozpálený, že nad ním ani chviličku neudržíte ruku. Teplota musí být opravdu vysoká, aby se vnější vrstva opekla, ale vnitřec cibulek nevysušil. Proto je trochu složitější péct cibulky v troubě, kde je teplota nižší než těsně nad rozpáleným grilem. Děláte-li cibulky v troubě, rozpalte ji na maximum a nenechávejte je příliš dlouho péct, aby se nevysušily.

Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!

On Top
Nákupní košík
Zavřít
Back
Account
Zavřít
Menu
Zavřít