Co jsou calcots con salsa Romesco?
Calcots con salsa romesco neboli jarní cibulky s omáčkou romesco jsou tradičním jídlem katalánské kuchyně. Zelené cibulky se v obrovském žáru spálí na svém povrchu a poté se nechají vlastní akumulovanou energií dojít do měkka a sladka v novinovém papíru. Podávají se s vynikající omáčkou Romesco z pečené zeleniny, mandlí a osmaženého bílého chleba.
Jak se calcots con Romesco jedí?
Jedlíci si každou cibulku oloupou od spálené vnější vrstvy a sladký vnitřek namáčejí do husté omáčky Romesco.
Obr.: Vlevo vysáté cibulky, vpravo čekatelé na konzumaci, uprostřed Romesco k namáčení
Jaké jsou varianty receptu?
Různé varianty spočívají pouze v různých metodách opečení paprik. V Katalánsku se někdy cibulky nechávají karamelizovat, respektive spíš krátce karbonizovat přímo v ohni. Nejčastěji se grilují na suchém žáru dřevěného uhlí. Doma si je provizorně můžete udělat i v troubě.
Na co si dávat pozor?
Gril musí být opravdu tak rozpálený, že nad ním ani chviličku neudržíte ruku. Teplota musí být opravdu vysoká, aby se vnější vrstva opekla, ale vnitřec cibulek nevysušil. Proto je trochu složitější péct cibulky v troubě, kde je teplota nižší než těsně nad rozpáleným grilem. Děláte-li cibulky v troubě, rozpalte ji na maximum a nenechávejte je příliš dlouho péct, aby se nevysušily.
Recept: Calçots con salsa romesco - jarní cibulky s omáčkou romesco
Ingredience:
- 30 jarních cibulek s odkrojeným kořenem
- Salsa romesco
Postup:
- Připravte si salsu podle receptu na salsu Romesco. Můžete ji klidně připravit, než se vám rozehřeje gril. Příprava salsy Romesco je zahrnuta do přípravného času receptu.
- Rozpalte pořádně gril. V případě, že používáte klasický gril na dřevo či brikety, nechte ho rozpátli minimálně 40 minut.
- Na prudkém žáru opečte z obou stran cibulky do tmavě hněda až černa. Celkově během cca 6 minut.
Pozn.: Cibulky můžete péct i v troubě. Předehřejte troubu na nejvyšší možnou teplotu a pečte je co nejvýše 10 minut. Máte-li gril v troubě, pak z obou stran 4 minuty. V dalších krocích již postupujte stejně.
Obr.: Nebojte se cibulky spálit - správné Calçots jsou na povrchu spálené do černa a uvnitř bílé a sladké - Zabalte opečené cibulky na 20 minut těsně do novinového papíru či alobalu a nechte je blízko zdroje tepla. Tento krok je esenciální. Cibulky v papíře dále měknou a sládnou.
- Hosté si odtrhnou vnější spálenou vrstvu a sladký vnitřek namočí do Romesca nebo nedotrhávají nic, namočí bohatě do Romesca a zakousnou se do celé cibulky i s vnější spálenou vrstvou.
Obr.: Salsa Romesco je nejlepším kamarádem opečených jarních cibulek
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!