Co je salsa Romesco?
Salsa romesco je tradiční katalánská omáčka z pečených paprik, rajčat, cibule a česneku zahuštěná opečeným bílým chlebem a praženými mandlemi.
K čemu se Romesco hodí?
Jednodušší by bylo říct, k čemu se nehodí. Jedná se opravdu o překvapivě univerzální omáčku, která se sice nejčastěji podává k pečeným jarním cibulkám, se kterými tvoří oblíbené katalánské jídlo CALÇOTS A LA BRASA CON SALSA ROMESCO, ale výborně si rozumí i s jakoukoliv jinou pečenou zeleninou (brambory, artyčok, paprika, mrkev), pečeným či grilovaným masem či pečenou rybou.
Obr. Romesco se výborně hodí ke grilovanému kuřeti
Jaké jsou varianty receptu?
Zeleninu můžete opéct nejen v troubě ale i na grilu či s trochou oleje na pánvi. V tom případě je ale jednodušší rozkrojit rajče na půl a většinu času ho opékat z nařízlé strany. V tradiční variantě se objevuje také sušená paprika ñora, která se rozemletá (a někdy propasírovaná) přidává k omáčce. My jsme ji zde uvedli jako volitelnou ingredienci, protože i bez ní chutná Romesco plnohodnotně. Co se týče mleté papriky, může být sladká, uzená či pálivá. Uzená se do receptu dobře hodí, protože dobře ladí s pečenou zeleninou. Ocet můžete úplně vynechat, máte-li rádi sladší omáčky. použijte buď klasický vinný nebo ocet ze Sherry.
Recept: Salsa Romesco - omáčka Romesco
Ingredience:
- 3 zralá rajčata
- 1 zralá červená paprika (kapie) nebo 2 zralé červené menší papriky
- 1/2 cibule - oloupané
- 5 neoloupaných stroužků česneku
- 20 mandlí
- 3 menší krajíce bílého chleba
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžička sladké nebo uzené mleté papriky
- 50 ml olivového oleje
- 2 sušené papriky (lze vynechat)
- sůl
Postup:
- Rozehřejte troubu na 250 stupňů. Na plech na pečící papír (můžete vynechat, máte-li nepřilnavý plech) vyskládejte rajčata, papriky, oloupanou cibuli, neloupané stroužky česneku, posolte a ze všech stran pokryjte vrstvou olivového oleje. Pečte v horní třetině trouby 25 minut.
Obr.: Česneky se záměrně neloupu - po upečení ve slupce mají máslovou konzistenci a jemnou chuť - Používáte-li sušenou papriku, namočte ji do horké vody na 10 minut, poté ji zbavte semínek a sťopky a rozemelte na jemnou pastu.
- Na menší pánvi na 2 lžících olivového oleje osmažte na vyšším plameni do světle hněda mandle (cca 1 minutu) a z obou stran na pánvi opečte krajíce bíleho chleba (cca 1 minutu).
- Po 25 minutách vyjměte zeleninu a nechte ji vychladnout, aby se s ní mohlo pracovat. Zbavte papriky i rajčata slupky i semínek, oloupejte česneky.
Obr.: Zelenina by měla být měkká a zvenku hodně opečená. Chléb spolu s mandlemi by měl mít hezkou, světlejší opečenou barvu. - Do kuchyňského robotu vložte očištěné papriky, rajčata a česnek, dále pečenou cibuli, osmažený chléb a mandle, lžičku mleté papriky, (puré ze sušené papriky), lžíci octa a 6 lžic olivového oleje. Rozmixujte do jemné husté pasty. Ochutnejte, je-li salsa dosti slaná.
Obr.: Salsa Romesco má univerzální použití - hodí se k zelenině, masu i rybám, přidává se i do sandwichů. Nejčastěji se ovšem podává s grilovanými jarními cibulkami.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!