Tapas: Salsa Romesco - omáčka Romesco - Jamón.cz

Co je salsa Romesco?

Salsa romesco je tradiční katalánská omáčka z pečených paprik, rajčat, cibule a česneku zahuštěná opečeným bílým chlebem a praženými mandlemi.

K čemu se Romesco hodí?

Jednodušší by bylo říct, k čemu se nehodí. Jedná se opravdu o překvapivě univerzální omáčku, která se sice nejčastěji podává k pečeným jarním cibulkám, se kterými tvoří oblíbené katalánské jídlo CALÇOTS A LA BRASA CON SALSA ROMESCO, ale výborně si rozumí i s jakoukoliv jinou pečenou zeleninou (brambory, artyčok, paprika, mrkev), pečeným či grilovaným masem či pečenou rybou.

Kuře piri piri
Obr. Romesco se výborně hodí ke grilovanému kuřeti

Jaké jsou varianty receptu?

Zeleninu můžete opéct nejen v troubě ale i na grilu či s trochou oleje na pánvi. V tom případě je ale jednodušší rozkrojit rajče na půl a většinu času ho opékat z nařízlé strany. V tradiční variantě se objevuje také sušená paprika ñora, která se rozemletá (a někdy propasírovaná) přidává k omáčce. My jsme ji zde uvedli jako volitelnou ingredienci, protože i bez ní chutná Romesco plnohodnotně. Co se týče mleté papriky, může být sladká, uzená či pálivá. Uzená se do receptu dobře hodí, protože dobře ladí s pečenou zeleninou. Ocet můžete úplně vynechat, máte-li rádi sladší omáčky. použijte buď klasický vinný nebo ocet ze Sherry.

calcots con romesco - cibulky s omáčkou romesco
Obr.: Salsa Romesco má univerzální použití - hodí se k zelenině, masu i rybám, přidává se i do sandwichů. Nejčastěji se ovšem podává s grilovanými jarními cibulkami. 

Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!

On Top
Nákupní košík
Zavřít
Back
Account
Zavřít
Menu
Zavřít