V našem receptu můžete místo švestek a jablek použít jakékoliv ovoce a zkombinovat ho s oříšky nebo skořicí. Pokud budete chtít být autenticky španělští, tak bizcocho dělejte ve vyšší formě bez ozdoby a pouze ho při servírování pocukrujte.
Ještě jedna poznámka: Pro ty, kdo si hlídají cholesterol ale přesto mají občas rádi sladké, je bizcocho ideální moučník. Obsahuje extra panenský olivový olej a žádné další "špatné" tuky. To z něj dělá krále v sekci zdravých sladkostí.
Recept: Bizcocho - koláč se švestkami a mandlemi
Příprava:
30 min.
Vaření:
30 min.
Celkem:
60 min.
Porce:
8
Ingredience:
Těsto:
- 3 vejce
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek bílého neochuceného jogurtu
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek extra panenského olivového oleje
- 1 sáček prášku do pečiva
- citrónová kůra z jednoho citrónu
- lžíce rumu
Ozdoba:
- 1 kg švestek
- 100g mandlí
- 1 kg jablek
- skořice
- cukr krupice
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů
- Nakrájíme si ovoce na plátky. Mandle zbavíme šlupky (zalijeme vařící vodou a oloupeme) a rozkrájíme na půlky.
- V míse smícháme všechny tekuté ingredience (vejce, jogurt, olivový olej, rum) a důkladně promícháme.
- V další míse smícháme mouku s kypřícím práškem a cukrem.
- Postupně přidáváme sypké ingredience do tekutých a důkladně mícháme. Výsledné těsto by mělo mít konzistenci malty a při manipulaci postupně odkapávat ze lžíce.
- Do vzniklé směsi nastrouháme kůru z citrónu.
- Plech vyložíme pečícím papírem a stěrkou rozetřeme těsto až do krajů.
- Na těsto hustě poklademe plátky ovoce (půl plechu švestky a půl plechu jablka). Posypeme mandlemi, skořicí a cukrem.
- Pečeme v předehřáté troubě cca. 30 minut. Pokud děláme bizcocho bez ovoce ve vyšší formě, je třeba ověřit propečenost těsta - propíchněte těsto špejlí a zkontrolujte, že na špejli po vytažení nezůstaly žádné kousky těsta.
Napište komentář
Líbí se vám tento recept? Nebo byste něco vylepšili? Budeme rádi za vaše hodnocení a komentáře!